Avertisment de la FMI: Creşterea economică a României încetineşte
Creşterea economică a României încetineşte, atrage atenţia Fondul Monetar Internaţional. Anul acesta, FMI estimează un avans de aproximativ 5 la sută, față de 7 la sută anul trecut. Unul dintre motive: prea puținele investiţii făcute de stat.
FMI a prezentat Guvernului concluziile despre economia României și măsurile fiscale
FMI, favorabil impozitării progresive în România
FMI estimează că datoria publică va atinge un nivel record de 100% din PIB-ul mondial
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
„Ne aşteptăm ca în acest an creşterea economică să încetinească, comparativ cu nivelul ridicat de anul trecut, din mai multe motive. Impulsul fiscal va intra în declin, este de aşteptat ca investiţiile să rămână la un nivel redus, reformele structurale s-au temperat, din păcate, iar condiţiile financiare s-au înrăutăţit în toată lumea”, a declarat vineri Jaewoo Lee, şeful Misiunii FMI în România.
„Estimăm că avansul Produsului Intern Brut va fi de aproximativ 5% în 2018 şi va încetini şi mai mult, spre 3%, pe termen mediu”, a mai spus oficialul FMI.
Măsurile de moderare fiscală şi de înăsprire a politicii monetare ar reprezenta cea mai bună combinaţie pentru România în viitor, în condiţiile în care creşterea economică puternică de anul trecut riscă să devină tot mai fragilă, creşterea deficitelor şi investiţiile reduse vor reduce spaţiul de manevră, iar ritmul economiei va încetini de la 7% anul trecut până la 5% în acest an, a mai spus şeful misiunii FMI în România, sud-coreeanul Jaewoo Lee.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat, recent, estimările publicate la jumătatea lunii februarie referitoare la creşterea de 7%, pe serie brută, a Produsului Intern Brut (PIB) în anul 2017, reamintește News.ro. Aceasta este cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană (UE).
„A fost o creştere rapidă, bazată pe consum. Este nevoie de moderaţie şi de un ritm stabil”, a afirmat Lee.
Şeful misiunii FMI a avertizat că deficitul de cont curent a crescut anul trecut, în contextul în care avansul importurilor, peste cel al exporturilor, a deteriorat balanţa comercială.
El a atras atenţia și asupra slabei colectări a taxelor, România fiind pe ultimele locuri din UE din acest punct de vedere.
„Aceste rezultate foarte slabe în ceea ce priveşte colectarea taxelor arată nevoia urgentă de reorganizare a autorităţilor fiscale şi a sistemelor IT. (...) Actualul nivel tehnologic este depăşit şi afectează nivelul colectării. Modernizarea sistemului IT ar trebui să fie prioritatea autorităţilor”, a spus șeful Misiunii FMI.
Totodată, sud-coreeanul Lee consideră că ar trebui impusă o limitare în domeniul creditării ipotecare pentru a reduce expunerea băncilor pe piaţa imobiliară.
Citiți și: FMI: Creditarea ipotecară trebuie limitată
FMI: Plafonarea dobânzilor duce la instabilitate financiară
FMI: Sistemul IT al Fiscului este învechit şi are impact material asupra colectării veniturilor
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News