Amendamente noi la Ordonanța „lăcomiei”. Teodorovici: ”aduc un plus pentru economie”
OUG 114 va suporta modificări cu toate că a fost adoptată cu nici două luni în urmă, iar ordonanța nu a început să își facă întru totul efectele. Ministrul de Finanțe a spus că va avea discuții deschise cu toate părțile implicate din care vor rezulta amendamente ce vor aduce un plus pentru economie.
Protest spontan la Ministerul Finanţelor și în agențiile din țară
Victor Ponta: Eu nu cred că domnul Ciucă știa de gaura din buget
Statul la stat. Cum blochează un antrenor de dezvoltare personală reformarea unei agenții naționale, deși nu ocupă postul de funcționar
Claudiu Năsui își apără decizia de a aduce în Ministerul Economiei o femeie acuzată că a colaborat cu Securitatea: „Și?”
VIDEO. Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Minora, operată de urgență, a rămas fără splină
Vortexul polar se extinde în SUA. Roxana Bojariu: Este atipică această furtună de iarnă
Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin
Risc de explozie în Mureș la un tren de 12 vagoane. Sunt scurgeri la una dintre cisterne
Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie și gaze și după 1 aprilie. Anunțul făcut de ministrul Burduja
Ordonanța urmează să ajungă în Parlament pentru a fi votată. Dacă modificările vor fi făcute de către Guvern sau de către Parlament, acestea sunt chestiuni „procedurale”, a spus Teodorovici. Ministrul spune că vor avea loc întâlniri inclusiv cu bancherii și că până acum nu s-a întâlnit cu administratorii de pensii private.
Luni seară consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, a dat exemplu de o posibilă astfel de modificare. Prevederile OUG 114 privind facilitățile acordate angajaților din construcții ar urma să fie extinse și la cei care lucrează în construirea de drumuri, a spus Vâlcov.
Ministrul de Finanțe va avea o discuție azi cu premierul Dăncilă și cu miniștrii Energiei și Comunicațiilor, la Guvern. Cei patru iau în calcul unele modificări aduse „ordonanței lăcomiei”, cum a devenit cunoscută OUG 114, ca urmare a reacțiilor negative venite în ultimele săptămâni. Întâlnirea va avea loc la ora 16.00. Acum o oră, la propunerea lui Eugen Teodorovici, ordonanța a fost scoasă de pe ordinea de zi a Comisiei de Buget-Finanțe din Senat, ceea ce a creat nemulțumiri în rândul opoziției și al parlamentarilor UDMR, pentru că nu mai este timp pentru dezbaterea proiectului acesta ar urma să fie adoptat tacit.
Ordonanţa 114 din 2018, prin care Guvernul le impune băncilor „taxa pe lăcomie”, este cel mai curajos act normativ de după Revoluţia din 1989, fiind o măsură care susţine autorităţile locale şi sectorul construcţiilor, a susținut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Însă tot luni s-a văzut și unul dintre primele efecte ale ordonanței. Prețul energiei electrice pentru firme va crește. De la 1 martie, tarifele de distribuţie vor creşte, în medie, cu circa 2,5% pentru consumatorii noncasnici, au anunţat luni, după o ședință, reprezentanţii ANRE.
Aceste costuri reprezintă aproximativ o treime din factura de energie. Scumpirile pe care le vor suporta firmele vor fi resimţite până la urmă şi de către români, spun economiştii. Asta pentru că facturile mai mari la energie înseamnă produse mai scumpe la raft. Tarifele reglementate pentru populaţie rămân neschimbate în următorii trei ani.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News