Live

2% din impozit, virați către SMURD, dar ajunși la clubul de karate

Data publicării:

Agenția Națională de Administrare Fiscală a trimis contribuabililor scrisori prin care aceștia sunt rugați să își confirme opțiunea privind virarea a 2% din impozitul pe venit către anumite entități.

Portița lăsată deschisă de autorități pentru ONG, prin care acestea pot depune personal la Fisc, cu borderou, mai multe Declarații tip 230 ale contribuabililor care le susțin (2% din impozitul pe venit datorat pentru 2017), a început din nou să fie din nou folosită în vederea fraudării sistemului.

Unii contribuabili au semnalat Digi24.ro primirea unor notificări din partea ANAF prin care sunt rugați să confirme opțiunile lor privind virarea a 2%.

În unul dintre cazuri, ANAF întreabă o persoană dacă a optat pentru sponsorizarea unei asociații de karate tradițional, în situația în care preferințele acesteia s-au îndreptat către serviciul public SMURD.

”Dacă aceasta este opţiunea dumneavoastră exprimată prin semnarea formularului 230, atunci nu sunteţi obligat să răspundeţi la această notificare. În situaţia în care nu răspundeţi în termen de 30 de zile de la data primirii acestei notificări, considerăm că opţiunea înregistrată la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sub numărul de mai sus vă aparţine şi urmează să finalizăm procedura legală.

În cazul în care nu aţi optat pentru virarea sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual

pe veniturile din salarii şi din pensii în contul entităţii beneficiare menţionate, vă rugăm ca în termen de 30 de zile de la data primirii prezentei să ne comunicaţi, în scris, acest fapt”, se scrie în notificare.

Fraudele au redevenit posibile la începutul anului după ce, prin circulara 8888 din 27 februarie, Ministerul de Finanțe a permis din nou depunerea mai multor declarații 230 de către ONG în numele contribuabillor.

Circulara cere ca la depunerea declarațiilor trebuie prezentat un borderou semnat de reprezntantul legal al ONG. Posibilitatea de a fi acuzați de fals și fraudă se pare că nu a impresionat prea mult reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale care au completat declarații ale unor persoane necunoscute lor.

Este un mister modul de obținere a informațiilor personale necesare completării declarației 230 cum ar fi numele și prenumele persoanei, adresa , CNP, e-mail, telefon.

În 2012 Fiscul a descoperit un ONG din Mureș care a prezentat nu mai puțin de 12.000 de declarații 230 pentru virarea a 2%, în condițiile în care în anul precedent celui pentru care solicita direcționarea avusese doar 15 declarații.

Până la acest moment ANAF nu a precizat numărul cazurilor de fals identificate pentru 2017 și măsurile dispuse.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dezvăluiri: O campanie pe TikTok plătită de PNL l-ar fi promovat, de fapt, pe Călin Georgescu

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Două fetiţe cu arsuri din cauza unei explozii într-o localitate din județul Botoșani au fost transportate cu un avion SMURD în Capitală

ANAF dezminte un fake news privind taxa de 10% pe banii din conturile bancare ale românilor

Partenerii noștri