Live

Strategii agresive pe piața petrolului. Jucătorul calm a devenit agresiv

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Piața petrolului se transformă și jucătorul care asigura de obicei calmul a devenit unul agresiv. Arabia Saudită are acum propriul război cu preţul petrolului. De mai bine de zece ani, Arabia Saudită a fost vocea moderării în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, reuşind să le pună barieră unor membri precum Venezuela sau Iran în încercarea lor de a ridica preţul petrolului. Acest rol pare să schimbe acum.

Reducerea producţiei de petrol operată de marii exportatori ai lumii, în frunte cu Arabia Saudită, a făcut ca preţurile la ţiţei să se dubleze faţă de nivelul de acum doi ani, iar stocurile umflate de doi ani de un război al preţurilor să se reducă aproape de normal. Cu toate acestea, saudiţii par înclinaţi să forţeze nota şi chiar să pună presiune pentru creşterea cotaţiilor.

„Dacă vom ajunge să dezechilibrăm piaţa, aşa să fie, decât să renunţăm prea devreme şi să ne dăm seama că avem de-a face cu informaţii mai puţin fiabile. Deci, aceasta este înclinaţia mea, să menţin cursul şi să mă asigur că stocurile sunt fix acolo unde industria are nevoie de ele”, a declarat Khalid al-Falih, ministrul saudit al energiei.
În trecut, saudiţii s-au arătat mulţumiţi cu un preţ de 60 de dolari pe baril, considerat compromisul ideal între interesele producătorilor şi ale consumatorilor.

Mai nou, Riadul caută un nivel de 70 de dolari, susţin surse interne citate de Bloomberg.

Ţara pare acum decisă să încaseze mai mult pentru a-şi diversifica economia. Prințul Mohammed Bin Salman s-a angajat într-un program de reforme economice, care să dea o altă faţă economiei locale, în prezent dependentă de industria petrolului. Arabia Saudită îşi bazează jumătate din PIB pe industria petrolieră, o dependenţă de care vrea să scape.

Ultimul raport al Agenţiei Internaţionale penture Energie arată însă că ritmul de creştere al cererii din acest an ar putea să fie depăşit de cel al producţiei, ceea ce va pune presiune în jos pe preţ. Exact invers de ce doresc saudiţii. Extracţiile americane au depăşit la finalul anului trecut 10 milioane de barili pe zi şi se îndreaptă la 11 milioane, astfel încât vor depăşi Arabia Saudită şi Rusia devenind lider mondial.

Ascesiunea americană ar putea fi un alt motiv pentru care Arabia Saudită şi-a schimbat atitudinea dintr-un mediator într-un jucător agresiv. Atâta vreme cât americanii erau dependenţi de importurile de ţiţei, colaborau cu saudiţii pentru asigura calmul. Riadul era şi jucător şi arbitru al pieţei, apărător al interesului american. Cu Statele Unite devenite independente energetic, Arabia Saudită a ajuns însă să colaboreze mai mult cu Rusia.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri