Live

Soluții la scumpirea energiei. Președintele ANRE: Bucureștiul are șansa să folosească apa geotermală. Prosumatorii se vor dubla

Data publicării:
Mandatul lui Dumitru Chiriță, președintele ANRE, se termină pe 23 octombrie. El căștigă 12.000 euro pe lună Foto: captură video

Românii și firmele caută să se protejeze față de scumpirea energiei și creșterea facturilor, iar Bucureștiul are șansa de a folosi apă geotermală pentru încălzire, o soluție care ar fi mai ieftină decât cele folosite în prezent, crede președintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, (ANRE), Dumitru Chiriță.

„Bucureștiul are o șansă să dezvolte această sursă regenerabilă (apa geotermală - n.r.) și să alimenteze cu apă caldă menajeră și încălzire pentru populație și tot ce înseamnă persoane juridice. Costul extracției și livrării acestei ape geotermale la nivelul clienților finali este de 100-150 de lei pe MWh, fapt care ne arată foarte clar că și prețul este mai mic decât ce poate oferi ELCEN astăzi”, a declarat președintele ANRE la o conferință pe teme de energie. 

Se știe că există izvoare geotermale în nordul Bucureștiului, dar acestea nu au fost valorificate până acum, deși au mai existat tentative în acest sens și planuri de a transforma Capitala într-o adevărată destinație pentru turismul balnear.

O altă soluție pentru energie mai ieftină ar fi instalarea de panouri fotovoltaice, iar  președintele ANRE este de părere că până la finalul anului, numărul prosumatorilor se va dubla, în condițiile în care acum sunt în jur de  15.000. 

Românii și firmele aleg să monteze pe acoperișuri panouri fotovoltaice în condițile în care costurile au scăzut, iar fondurile puse la dispoziție de diferite instituții pentru astfel de proiecte sunt mai multe.

Potrivit unui studiu european citat într-un raport al ANRE, cetățenii, respectiv comunitățile care produc, folosesc și vând propria energie regenerabilă ar putea furniza până la 89 la sută din necesarul de energie electrică în sectorul rezidenţial până în anul 2050.

„Vreau să susțin cu toată tăria creșterea numărului de prosumatori. Astăzi avem peste 15.000 de prosumatori, în momentul de față puterea instalată a acestora este de peste 100 de MWh. Apreciez că până la sfârșitul anului vom avea peste 30.000 de prosumatori. E nevoie și de capacități de stocare, chiar la nivelul unui prosumator de 3 kW, pentru că ajută la echilibrarea sectorului de distribuție”, a arătat președintele ANRE, Dumitru Chiriță.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Panourile fotovoltaice pun în pericol siguranța rețelelor energetice din cauza vulnerabilității la atacuri informatice

(P) Predictibilitate și sustenabilitate cu contractele Green PPA de la ENGIE

„Sfârșitul unei ere”. Marea Britanie devine primul stat G7 care renunță la energia din cărbune

Ce înseamnă Programul Casa Verde 2024 și care sunt condițiile de înscriere pentru a beneficia de panouri fotovoltaice

Partenerii noștri