Live

Mulțumită Europei, veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaz vor fi mai mari decât în 2021

Data publicării:
În primele două luni de război în Ucraina, UE a rămas „de departe” cel mai important client pentru exporturile de combustibili fosili rusești Foto: Profimedia Images

În ciuda înăspriri sancțiunilor, Rusia ar putea să câștige anul acesta 800 de milioane de dolari pe zi din vânzarea de petrol și gaz, profitând de creșterea prețurilor la energie, potrivit Bloomberg Economics, în timp ce Europa a rămas „de departe” cel mai mare cumpărător de combustibili fosili rusești.

La începutul lunii martie, SUA și aliații săi au început să adopte o serie lungă de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce președintele american Joe Biden declara de la Casa Albă că își dorește să administreze „o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin”.

„Mașinăria lui Putin”, însă, continuă să facă ravagii în Ucraina chiar și după 100 de zile de lupte intense, iar cufărul de război al Rusiei se tot îmbogățește pe seama exporturilor de petrol, un combustibil care anul acesta s-a scumpit cu în jur de 50% și se vinde la cel mai mare preț din ultimii 13 ani.

Veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaz în 2022, cu 20% mai mari decât în 2021

Veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaz ar putea crește anul acesta până la un total de 285 miliarde de dolari, conform previziunilor Bloomberg, ceea ce ar reprezenta o creștere cu 20% față de cele 235,6 miliarde de dolari care au intrat în visteria Kremlinului anul trecut.

O mare parte din această creștere a veniturilor Moscovei poate fi pusă pe seama Uniunii Europene și a dependenței țărilor din Europa de exporturile de energie din Rusia, scrie Business Insider.

UE își ia în jur de 40% din gazele naturale de care are nevoie din Rusia și anumite țări, precum Germania, sunt foarte dependente de combustibilii fosili, având nevoie de mult timp și investiții pentru a ieși din această situație.

Europa este un importator de energie esențial pentru Rusia: 50% din exporturile Moscovei de țiței și 75% din cele de gaze naturale s-au îndreptat spre statele europene în 2021, potrivit datelor Administrației Statelor Unite pentru Informații Energetice.

De când a izbucnit războiul, UE a plătit Moscovei peste 39 de miliarde de euro pentru combustibilii fosili 

În primele două luni de război în Ucraina, UE a rămas „de departe” cel mai important client pentru exporturile de combustibili fosili rusești, potrivit unui raport publicat în aprilie de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CCEAC), în care se arată că blocul comunitar european a plătit Moscovei 39 de miliarde de euro.

Germania este țara care a plătit cel mai mult pe importurile din Rusia – 8,3 miliarde de euro. Pe locul doi s-a clasat Olanda, cu 6 miliarde de euro, iar pe locul trei a fost Italia, cu 4,3 miliarde de euro.

Sancțiunile occidentale nu au lovit veniturile Moscovei așa de puternic cum s-ar fi dorit din cauză că UE a continuat să importe combustibili fosili din Rusia, potrivit raportului CCEAC. „Exporturile de combustibili fosili sunt ceea ce au făcut posibilă expansiunea militară a Rusiei și agresiunea ei brutală împotriva Ucrainei”.

Organizația de cercetare a recunoscut eforturile UE de a stabili noi obiective în procesul de tranziție a Europei spre sursele de energie curată în încercarea de a scăpa de importurile din Rusia, dar a menționat că acestea nu reprezintă o soluție pe termen scurt.

„Acești pași vor oferi un înlocuitor pentru combustibilii fosili rusești pe următorii ani, dar nu au niciun efect practic împotriva veniturilor din exporturile de combustibili fosili pe termen scurt”, potrivit CCEAC.

Citește și: Rusia contra Iran, pe piața neagră a petrolului. Războiul din Ucraina amenință și ultima salvare a economiei Teheranului

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Nu cred că mi-am făcut cum trebuie meseria de tată!" Cine este și cu ce se ocupă fiica lui Valeriu Argăseală

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat despre prezenţa trupelor nord-coreene în regiunea rusă Kursk

Șeful executiv al conferinței COP29 privind schimbările climatice, filmat în secret în timp ce făcea înțelegeri cu petrol și gaze

13 ani de închisoare pentru 50 de euro. Pedeapsa uriașă primită de un rus „vinovat de înaltă trădare”

Cum a ajuns religia o armă puternică pentru ruşi în războiul din Ucraina: „Puterea a fost inspirată de secole de otrăvire a creierelor”

Partenerii noștri