Live

Ministrul Energiei: „Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde până la 31 august 2023”

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, Foto: gov.ro

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat joi, la finalul şedinţei de guvern, că schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei a fost extinsă până la 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.

Ministrul Virgil Popescu spune că, prin măsurile propuse, clienţii casnici al căror consum mediu lunar este între 100,01 şi 300 kWh sunt încurajaţi să facă economie.

„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 - 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW - practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 - 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 - la preţul din contract”, a declarat Virgil Popescu joi, la finalul şedinţei de guvern în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, potrivit Agerpres.

El a menţionat că pentru mediul economic şi instituţiile publice, preţul final va rămâne de 1 leu/kWh.

„Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi - un leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituţii publice - 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să îi stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică”, a spus el.

Preț plafonat și la gaze

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 - 31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.

„La gaze naturale, 31 de bani - rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus: în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum. Poate că nici noi nu am exemplificat. Deci, nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populaţie, preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat şi este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ pentru CET-uri”, a mai spus ministrul.

În cazul clienţilor noncasnici se menţine prevederea conform căreia preţul final facturat va fi de maximum 0,37 lei/kWh, pentru cei care consumă până în 50.000 de megawaţi anual.

Ministrul a menţionat că se introduce în ordonanţă şi o modalitate de a încuraja furnizorii „să îşi caute energie mai ieftină şi să nu aştepte ca statul să deconteze” orice sumă.

„Practic, uitându-ne împreună cu OPCOM şi cu ANRE, cu Ministerul de Finanţe - absolut toţi din piaţă - şi să vedem exact preţurile medii ale tranzacţiilor, s-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. Practic, tot ce este peste 1.300 de lei, dacă furnizorul nu este suficient de competitiv să-şi caute energie şi crede că i se poate deconta absolut orice cantitate, nu va mai beneficia de orice preţ, de bani de la bugetul de stat”, a explicat Virgil Popescu.

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie a fost adoptată de Guvern, măsurile fiind prelungite până pe 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.

De asemenea, statul va compensa doar 85% din consumul companiilor mici și mijlocii la un preț de 1 leu/kWh, iar producătorii, traderii și furnizorii vor plăti o taxă de solidaritate începând cu 1 septembrie.

Pentru consumatorii casnici, prețurile plafonate rămân aceleași ca în ordonanța adoptată în luna martie a acestui an.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sebastian Burduja: „România astăzi nu are suficientă energie, pur și simplu”

Burduja: Românii cu un consum mai mare de 300 kWh vor plăti mai puțin la curent

Nuclearelectrica a semnat cu un consorțiu de companii din SUA, Canada și Italia contractul pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Nepotul lui Ciolacu vinde firmele de parcuri fotovoltaice după ce a semnat contracte de finanțare PNRR de 84 milioane euro (Hotnews)

Partenerii noștri