Live

Video Ieftinirea petrolului se împiedică de nisip

Data publicării:
Statele Unite se confruntă cu o criză a nisipului special folosit în extracțiile prin fracturare hidraulică Foto: Profimedia Images

Se spune că un necaz nu vine niciodată singur, iar în actuala criză energetică parcă se adună tot mai multe. Pentru a stopa creșterea accelerată a prețului petrolului s-a mizat mult pe producția americană de șist ca un factor de contrabalansare. Cotațiile ridicate fac profitabile aceste exploatări, care mai departe frânează alte creșteri, prin majorarea ofertei. Doar că producția americană se împiedică de un ciot: lipsa de nisip.

Resursele de șist sunt extrase prin procesul de facturare hidraulică, care presupune spargerea rocilor în care se găsesc petrolulul sau gazele și colectarea lor. Iar nisipul este esențial în tot acest proces. E un tip aparte de nisip, cu granule mai mari și cât mai rotunde și, în același timp, rezistente la presiunea fracturării.

Extracția resurselor de șist presupune săparea unui puț vertical, după care se forează orizontal, la 90 de grade, în lungul rocilor. Prin acest canal sunt injectate la presiune ridicată apă, substanțe chimice și nisip, pentru a fărîma rocile. După fragmentarea rocilor, nisipul este cel care formează un suport pentru a susține mici canale de scurgere a petrolului către canalul orizontal, unde este colectat și adus la suprafață prin puțul vertical.

Ei bine, e penurie de astfel de nisip de suport, ceea ce face ca producătorii să fie limitați în creșterea producției în Statele Unite. Producătorii  sunt loviți și de cheltuieli mai mari cu salariile, în condițiile în care deficitul de forță de muncă pune o presiune suplimentară.

Agenția americană pentru Energie estima în ultimul său raport că producția de petrol din Statele Unite va ajunge la o medie de 12 milioane de barili pe zi în acest an și ar urma să crească la 12,3 milioane anul viitor, ceea ce ar însemna revenirea la recordul pre-pandemic din 2019. Însă aceste proiecții ar putea fi prea optimiste.

Evoluțiile pot fi frânate de lipsuri în procesul de producție și de costurile mari. Nisipul a ajuns să coste până la 70 de dolari pe tonă, ceea ce  reprezintă aproape o triplare față de acum un an.

Oferta e limitată și de o insuficiență a mijloacelor de transport care să-l ducă din cariere către sonde. Sunt prea puțini șoferi de camion care să acopere cererea. Companiile caută acum soluții de a transporta nisipul pe calea ferată pe distanțe mai lungi, în condițiile în care nisipul pentru fracturare provine în principal din statul Wisconsin.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Incendiu uriaș și explozii la depozitul de petrol din regiunea Briansk, după un atac ucrainean cu drone

Partenerii noștri