Live

Bulgaria va primi combustibil nuclear din Franța pentru centrala de la Kozlodui

Data publicării:
O unitate a centralei de la Kozlodui va fi oprită în urma unei scurgeri la sistemul de răcire. Foto: Profimedia

Centrala nucleară de la Kozlodui, Bulgaria, a semnat vineri un acord cu firma Framatome, o subsidiară a grupului francez de utilităţi EDF, care îi va furniza combustibil nuclear pentru reactorul şase. Înțelegerea vine într-un moment în care Bulgaria vrea să îşi reducă dependenţa față de livrările din Rusia.

Bulgaria, care în prezent se bazează pe combustibilul nuclear rusesc pentru ultimele două unităţi de la centrala de la Kozlodui, a semnat un acord similar cu Westinghouse Electric Sweden pentru reactorul cinci, la începutul acestei luni.

„Prin acest acord, ne-am diversificat în totalitate livrările de combustibil, ceea ce va garanta securitatea aprovizionării”, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Acordul cu Framatome se întinde pe o perioadă de 10 ani, iar prima livrare de combustibil nuclear ar urma să aibă loc în 2025.

La începutul acestei luni, Rossen Hristov a spus că actualele rezerve de combustibil nuclear ale Bulgariei vor fi suficiente până când vor veni noile livrări, mai întâi de la Westinghouse.

4 reactoare închise, 2 funcționale

Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 35% din energia electrică din Bulgaria. La centrala de la Kozlodui mai sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, unităţile 5 şi 6, date în exploatare în anii 1987 şi 1991. Unităţile 1,2, 3 şi 4 au fost închise între 1998 şi 2006 la cererea Bruxelles-ului, care a făcut din asta una dintre condiţiile pentru aderarea Bulgariei la UE.

În 2021, Guvernul bulgar a decis să dea prioritate construirii unui nou reactor la actuala centrală nucleară de la Kozlodui, abandonând de facto proiectul celei de-a doua centrale nucleare la Belene.

Oficialii bulgari au estimat atunci că un nou reactor nuclear ar putea fi gata la Kozlodui peste 10 ani, prin utilizarea echipamentelor care au fost livrate deja de partea rusă pentru centrala de la Belene.

Citește și: O unitate a centralei nucleare de la Kozlodui, închisă după apariția unor scurgeri la sistemul de răcire

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Austria dă semne că va debloca aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen

Macron i-a numit „complet idioţi” pe liderii unei ţări, declanșând un conflict diplomatic. De la ce a pornit scandalul

Atenţionare de călătorie pentru Bulgaria: Vânt puternic şi ninsori

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Partenerii noștri