Live

Austria răspunde Statelor Unite: Vom continua să luăm gaz de la Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Sebastian Kurz. Foto: Guliver / Getty Images

Austria este interesată în surse stabile de gaz şi va continua să susţină proiectul de gazoduct Nord Stream-2, în pofida faptului că SUA se pronunţă împotriva proiectului, spune cancelarul austriac Sebastian Kurz la postul ORF-2, la finalul întrevederii sale cu preşedintele american Donald Trump, informează Interfax.

"SUA au declarat deja că sunt împotriva acestui proiect şi noi ştim acest lucru. Noi susţinem acest proiect, pentru că suntem interesaţi în livrări energetice sigure în Austria", a spus Kurz.

Donald Trump a criticat deseori unele țări europene pentru faptul că se aprovizionează cu gaz de la Rusia și nu cu gaz lichefiat furnizat de Statele Unite în porturile europene.

”Germania este prizoniera Rusiei, pentru că ea îşi trage o mare parte din energia sa de la Rusia”, a declarat Trump la un mic-dejun de lucru cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, înaintea deschiderii unui summit NATO a Bruxelles.

”Ei (germanii - n.r.) plătesc miliarde de dolari Rusiei, iar noi trebuie să-i apărăm contra Rusiei (...). Asta nu e normal”(...). Germania este total controlată de Rusia (...). Ei trag 60% din energia lor din Rusia. Eu cred că este un lucru rău pentru NATO, care nu ar trebui să se producă”, spunea recent preşedintele american.

Kurz a adăugat că "la urma urmei în Europa există un anumit consens pe marginea acestui proiect şi noi vom continua să-l susţinem".

Austria, a precizat Kurz, are nevoie de gaz pentru încălzire şi pentru activitatea de producţie a întreprinderilor. Ea ar putea cumpăra gaz de la SUA, însă "atât timp cât preţul rusesc este mai bun decât cel american, Rusia va fi pentru noi un partener mai atractiv", a susţinut cancelarul austriac, citat de agenţia de presă rusă.

Sebastian Kurz şi-a declarat, de asemenea, convingerea că Donald Trump, "ca fost om de afaceri, va înţelege că în această problemă avem interese diferite".

Şi cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale. Adresându-se unei audienţe în care se afla şi Ivanka Trump, fiica preşedintelui american Donald Trump, Angela Merkel a apărat proiectul noului gazoduct Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, criticat de liderul de la Casa Albă.

Săptămâna trecută, statele membre ale UE au căzut de acord asupra unui compromis cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru reglementarea gazoductului Nord Stream 2, construit în prezent între Rusia şi Germania. Potrivit surselor, operatorul gazoductului se poate aştepta la reglementări suplimentare, dar proiectul derulat de un consorţiu condus de grupul rus de stat Gazprom nu este în pericol.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. Conducta Nord Stream 2 este preconizată să devină operaţională la finele lui 2019. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro.

Sursa: Agerpres.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum își apără Angela Merkel relația cu Putin în cartea ei de memorii

Rusia amenință cu acțiuni în justiție împotriva mai multor țări NATO din cauza exploziei Nord Stream

Rusia s-a plâns Germaniei cu privire la ancheta în cazul Nord Stream

Ambasadorul Rusiei în SUA: Kievul nu ataca gazoductele Nord Stream fără semnal de la Washington

Partenerii noștri