Live

ANRE: România trebuie să aibă comunități de energie. Avem peste 120.000 de prosumatori

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România trebuie să facă paşi pentru crearea comunităţilor de energie, mai ales că avem peste 120.000 de prosumatori cu capacităţi instalate, care se îndreaptă uşor-uşor spre 2.000 de Megawaţi, a afirmat marţi Viorel Alicuş, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), informează Agerpres.

"Ar trebui să ţinem seama că există, la ansamblul sistemului, o modificare încă nepercepută în România, în care pieţele de energie tind să se îndrepte şi să se diversifice înspre comunităţi de energie. E o perspectivă mai îndelungată. Cred că aici trebuie făcuţi paşi în România, pentru crearea comunităţilor de energie, mai ales că avem peste 120.000 de prosumatori cu capacităţi instalate, care se îndreaptă uşor-uşor spre 2.000 de Megawaţi", a afirmat Viorel Alicuş, la un eveniment organizat de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

El şi-a exprimat speranţa că va fi creat un cadru legal mai clar pentru crearea acestor comunităţi.

"Noi, în prezent, avem în proiect să facem un grup de lucru cu prosumatorii şi urmează, sper eu, cât de curând, să avem şi o poziţie asupra regimului legal al comunităţilor de energie. Sperăm că se creează cadrul legal mai clar pentru înfiinţarea acestor comunităţi, dat fiindcă în Europa există deja comunităţi de energie care se numără cu miile şi ar fi cazul, având în vedere numărul de prosumatori din România, să încercăm să creăm şi aici aceste comunităţi de energie", a mai spus Viorel Alicuş.

Potrivit oficialului ANRE, acestea sunt prezente la blocuri, însă "într-un număr mult prea mic faţă de ceea ce se poate face, nefiind o comunitate reală".

Totodată, Viorel Alicuş a subliniat că apariţia modificării la Ordonanţa 27 este "un prim pas înspre tranziţia treptată spre o piaţă liberă".

"Acolo sunt puse cumva, în perspectivă, opiniile ANRE în ceea ce priveşte tranziţia până în 2026 spre deschiderea pieţei - şi e un pas necesar să vedem dacă reacţia pieţei la propunerea ANRE e pas necesar pentru a ne întoarce spre o piaţă competitivă şi lichidă de energie", a mai spus Alicuş.

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică modificarea OUG 27/2022 privind plafonarea preţurilor la energie, obiectivele fiind un preţ corect pe facturile românilor, în contextul scăderii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, şi crearea cadrului pentru trecerea etapizată la o piaţă mai competitivă.

Directorul ANRE a mai spus că, în ultimul an, s-a accentuat cererea de racordare la reţea din perspectiva sectorului de producere.

"Există clar o cerere de racordare la reţea, care a crescut accelerat, în afara prosumatorilor. Vorbim de peste 3.400 de Megawaţi autorizaţie de înfiinţare, ceea ce reprezintă proiecte care nu mai sunt din categoria ATR-uri emise (aviz tehnic de racordare, n.r.), deci au o perspectivă de a se realiza care se îndreaptă spre certitudine, asta din perspectiva producerii. Sunt multe alte proiecte, mai e CFD-ul (contracte pentru diferenţă, n.r.), mai e legislaţia offshore, deci există în partea de producere o emulaţie care ar putea crea, probabil, într-un viitor nu prea îndepărtat supracapacitate în partea de producere, cu efecte directe asupra preţului energiei", a adăugat directorul ANRE.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Sebastian Burduja: „România astăzi nu are suficientă energie, pur și simplu”

Partenerii noștri