Live

Video Efectul Schengen pe piața imobiliară: Cresc prețurile caselor din zonele de graniță

Data actualizării: Data publicării:
Intrarea României în spațiul Schengen pe plan terestru ar putea avea efecte și pe piața imobiliară din zonele de graniță. Foto: Digi24

Intrarea României în spațiul Schengen pe plan terestru ar putea avea efecte și pe piața imobiliară din zonele de graniță. Casele și terenurile din estul Ungariei au început să se scumpească încă de când am intrat în spațiul de liberă circulație cu frontierele maritime și aeriene. Chiar și așa, sunt mai ieftine decât cele de la noi. Mai mult decât atât, lipsa controalelor de la vamă îi va scuti pe rezidenți de cozile infernale. De la 1 ianuarie, va fi un moment bun pentru cei care vor să investească la vecini.

La 25 de km de Oradea, în Hencida, în ultimii 15 ani, s-au mutat mai multe familii de români. Estul Ungariei este o zonă defavorizată, cu puține locuri de muncă, astfel că multe dintre casele de aici au rămas goale și s-au vândut la prețuri avantajoase.

Bărbat: Atunci, în 2013, am luat-o cu 6.000 de euro, prin agenție. În România nu reușeam să iau nici măcar o garsonieră.

Bărbat: Cred că-s acum 3 ani parcă și am dat pe ea 15.600 de euro. E la 25 de km de locul meu de muncă, tot la 25 de km de locul meu de muncă am găsit în România cu 30.000.

Victoria și-a cumpărat o casă în Ungaria în 2022. Chiar dacă e nevoită să facă naveta, spune că prețul a determinat-o să cumpere o locuință aici, în Hencida, și nu în România.

Victoria Cucu - româncă rezidentă în Ungaria: A fost la 14.000 de euro, o căsuță destul de măricică. Era încă într-un stadiu nu prea în regulă, trebuiau foarte multe renovări făcute, foarte multe amenajări.

Reporter: Cam cât ai investit?
-Până acum cam 7.000 de euro.

Și pentru investitori se anunță o perioadă bună.

Victoria Cucu - româncă rezidentă în Ungaria: Se vând mai repede acum și prețurile au crescut, încet crește prețul.

Femeie: Am vândut o locuință cu două camere în bloc și am putut să iau o casă cu curte și cu grădină. Deci aici deja se vede diferența.

Reporter: Și acum cu cât ați putea să o vindeți, dacă ar fi să o vindeți?

-Nu spun că aș putea cu dublu, dar, cel puțin, cam încă 50% în plus.

Odată cu anunțul intrării României în spațiul Schengen cu frontiera terestră, crește interesul pentru aceste proprietăți, cred românii care s-au stabilit în estul Ungariei.

Ovidiu Lazăr - român rezident în Ungaria: Proprietățile vor crește în valoare pentru că e clar, nu se mai stă la vamă. Foarte mulți și-au vândut casele în pandemie din cauza cozilor care erau. Acum cred că le pare rău. Deja prețurile au crescut, de vreun an, au crescut de când se tot auzea că intrăm în Schengen.

Bărbat: Vor izbucni și prețurile la case se vor mări, fiindcă va fi un vad crescut de oameni care vor să se mute într-un final, fiindcă orașul a devenit prea aglomerat.

România va intra de la 1 ianuarie în spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Controlul documentelor se va face aleatoriu în primele șase luni de la aderare, după care, trecerea din România în Ungaria și Bulgaria se va face fără niciun control.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Orașul de mâine. Beneficiile regenerării urbane

Noul an vine cu scumpiri pe piața imobiliară. Unde se află cele mai scumpe cartiere din țară

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Intrarea României în Schengen. Comisia Europeană: Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă

Partenerii noștri