Live

Analiză Soluția prin care o familie cu venit mediu în România poate să obțină în zece ani peste 300.000 de euro pentru pensie

Data publicării:
Tinerii nu vor mai bloca banii în imobiliare și depozite, ci vor avea constrângerea de a-i proteja în investiții cu randamente mai bune. Foto: Getty Images

O analiză a Deutsche Bank atrage atenția că ,,era globalizării" va lua sfârșit, după 40 de ani. După criza coronavirusului, vine o așa-numită ,,eră a dezordinii", în care milenialii vor opta pentru redistribuirea averii de la generațiile mai în vârstă la cele tinere, prin toleranță la inflație și o impozitare mai mare a proprietăților și a corporațiilor. Tinerii nu vor mai bloca banii în imobiliare și depozite, ci vor avea constrângerea de a-i proteja în investiții cu randamente mai bune, a explicat la Digi24 analistul financiar Iancu Guda.

"Va fi deschidere mai mare către creșterea investițiilor. Probabil impozitele pe case vor crește. În România, impozitul pe locuințe e de 8 – 10 ori mai mic decât media din Uniunea Europeană, ceea ce a încurajat comportamentul de masă de a deveni proprietari.

Trebuie diversificate investițiile, să avem randamente mai bune.

De exemplu, dacă economisim 15% din bani, între 25 și 34 de ani, 2000 de euro media pe an pentru un cuplu cu salariul mediu sau minim, înseamnă că vom avea cam 324.000 de euro la pensionare. E o sumă fabuloasă. Doar să punem 16% din bani din banii noștri timp de 10 ani, între 25 și 34 de ani, cu randament de 7%. Vom avea peste 300.000 de euro la vârsta de pensionare pentru independența financiară, ca să nu mai blocăm bani în cărămizi și imobiliare.

Oamenii trebuie să fie mai flexibili cu investițiile", a explicat Iancu Guda.

În ceea privește inflația, analistul financiar a explicat că trebuie ținut cont de cum sunt percepute prețurile și cum evoluează ele în mediul urban și rural.

"În România avem două lumi paralele – la țară, prețurile se măsoară în troc, tu dai lapte, eu dau oua, iar paritatea nu s-a schimbat de 5 ani. La oraș prețurile  sunt mult mai mari decât cele anunțate de BNR. Și asta pentru că la oraș vedem creșteri de prețuri mai mari, ța țară nu, iar când facem media națională, inflația nu e așa de speriat.

Pe termen mediu și lung, se pompează bani în UE, ceea ce va duce la inflație mare. Așa că oamenii trebuie să fie deschiși la minte, să se documenteze. Inteligența rezolvă și face avere, nu casele și depozitele bancare", a spus Guda.

Intervenția integrală în materialul video atașat

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicuşor Dan doreşte majorarea taxelor locale, însă numai dacă banii ajung la Primăria Capitalei pentru investiţii

Warren Buffett spune că i-a fost folosită imaginea pentru a promova candidați la alegeri. „Nici nu ştiu cum să intru pe Instagram”

Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii

Kievul a aprobat creșterea „impozitului pentru război”

Partenerii noștri