Live

Soluția găsită de o companie britanică pentru a elimina stâlpii pentru antenele 5G și pentru a reduce costurile cu această tehnologie

Data actualizării: Data publicării:
Avionul pentru tehnologia 5G pe care îl propun cei de la Stratospheric Platforms Foto: captură video

Tehnologia 5G aduce multe beneficii pentru consumatori. Operatorii vor avea însă costuri ceva mai mari, având în vedere că numărul de antene necesare pentru acoperirea unui zone trebuie să fie mai mare decât în cazul tehnologiei actuale. Însă o companie din Marea Britanie a găsit soluția la această problemă.

Rețelele aeriene 5G ar putea reduce costurile de funcționare ale sistemelor de telefonie mobilă prin transmiterea semnalului de la înălțime. Compania britanică Stratospheric Platforms Limited arată că sistemul său elimină nevoia stâlpilor pentru antenele de telefonie mobilă. În schimb, semnalul 5G este transmis de o flotă de aeronave cu emisii zero, totul la un pret cu 70 la sută mai redus decât cel al construirii și întreținerii stâlpilor tereștri.

„Este, în esență, un turn de telefon mobilă care stă în aer la 18 kilometri. Evident, la această altitudine are o acoperire mult mai mare decât orice turn de la sol și acoperă o zonă imensă. Spre deosebire de un turn de telefonie mobilă, care are o rază de câțiva kilometri, acesta acoperă aproximativ 140 de kilometri în diametru, deci o zonă vastă, și oriunde, în acel fascicul, veți putea să vă conectați telefonul mobil la viteze de peste o sută de megabiți pe secundă”, a explicat Richard Deakin, CEO la Stratospheric Platforms.

Avion autonom pe post de mega-antenă

Reprezentanții companiei spun că în prezent dezvoltă un avion fără pilot, ce va fi alimentat de o pilă de combustie cu hidrogen. Acesta va avea o anvergură a aripilor de 60 de metri, cât un Boeing 747, dar va cântări doar 3,5 tone și va putea rămâne în aer timp de nouă zile.

Sistemul se bazează pe un nou model de antenă, de trei metri pătrați, care va fi încorporată în fuselajul aeronavei și care va asigura o acoperire la sol de până la 140 de kilometri în diametru, echivalentul a 200 de stâlpi de telefonie mobilă.

Fiecare antenă are 480 de raze direcționale ce pot fi controlate pentru a acoperi un oraș, o anumită zonă, un traseu maritim, o autostradă sau ținte în mișcare, precum un tren sau o mașină autonomă. Astfel, tehnologia poate oferi semnal doar acolo unde este nevoie și, spre exemplu, poate întrerupe semnalul chiar la granițele țării.

Experții spun că o flotă de 60 de astfel de avioane ar putea fi suficientă pentru a acoperi întreagul teritoriu al Marii Britanii, oferind viteze 5G de peste 100 de gigabiți pe secundă.

„Cred că majoritatea utilizatorilor nu au nicio idee la care stație s-au conectat astăzi. Faptul că stația de bază este la câțiva kilometri în aer nu este mai straniu pentru ei decât că aceasta se află undeva pe pământ. Pentru ei nu va exista nicio diferență. Probabil vor observa că va fi un serviciu mai constant, de înaltă performanță, în loc să fie bun într-un loc și slab în altul”, explică Tim Fowler, consultant Cambridge.

Reprezentanții companiei arată că primul avion va decola în 2022 și se așteaptă ca întreaga rețea să devină operațională în 2024.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ANCOM: Bugetul de stat ar putea câștiga din vânzarea frecvențelor 5G peste 3,6 miliarde de lei

Bulgaria s-a alăturat inițiativei americane Clean Network privind securitatea rețelelor de telecomunicații mobile 5G

Avertismentul SUA: Strângeți rândurile împotriva Chinei, un adversar mai dificil decât era URSS în timpul Războiului Rece

”Tehnologia 5G nu este periculoasă pentru oameni”. Președintele ANCOM: Vom lansa o campanie de informare a populației

Partenerii noștri