Exclusiv ”Tehnologia 5G nu este periculoasă pentru oameni”. Președintele ANCOM: Vom lansa o campanie de informare a populației

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
BERLIN, GERMANY - JANUARY 02: A traffic light shows red under a cellular phone tower that stands on top of an office building on January 02, 2019 in Berlin, Germany. Germany's mobile phone service providers are taking German regulators to court over conditions regulators are seeking to impose to issue licenses for the new 5G mobile data networks. Deutsche Telekom, Vodafone and Telefonica are unhappy about the requirement that regulators want them to share their cellular phone towers with competitors. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Foto: GettyImages

Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a declarat la Interviurile live Digi24.ro, că instituția va lansa o campanie de informare a populației în legătură cu tehnologia 5G, având în vedere răspândirea în spațiul online a unor teorii conspiraționiste pe subiect. Sorin Grindeanu susține că tehnologia 5G nu este periculoasă pentru oameni, și nu exclude ca aceste mesaje care îi sperie pe cetățeni să facă parte din campaniile de manipulare și dezinformare ale Rusiei. 

„De fiecare dată când omenirea a făcut un salt tehnologic au existat și asemenea luări de poziție. În momentul în care a s-a trecut la locomotivele cu abur, vă vor să verificați presa de atunci, așa cum era ea, și o să vedeți păreri ale multora, specialiști din acea perioadă, la 1800, care spuneau că dacă trenul merge cu mai mult de 40 de kilometri la oră se lichefiază organele. Am dat acest exemplu tocmai ca să explic mai bine frica de 5g, de tehnologie”, a explicat președintele ANCOM.

Acesta a spus că implementarea globală a unei astfel de tehnologii nu se poate face fără studii în privința efectelor asupra sănătății publice.  

„Să știți că nu se ajunge în acest stadiu în care suntem acum fără studii ale OMS, fără impactul pe care l-ar avea acea tehnologie asupra corpului uman”. 

Grindeanu a arătat că instituția sa a primit scrisori și petiții de la cetățeni îngrijorați care se opun tehnologiei 5G: „Știți că s-a lansat în arealul Centrului vechi o zonă în care există 5G și am primit o scrisoare prin care îmi spuneau că în acea zonă bărbații își bat mai mult femeile. Eu nu vreau să trimit nici în derizoriu, e f important ca lumea să fie convinsă că nu sunt efecte negative”

”Eu i-aș asigura pe toți cei care se gândesc la teorii ale conspirații că lucrurile nu stau așa. Ba chiar mai mult, noi, în urmă cu 8 luni, am lansat un site care e www.monitor-emf.ro, în care poți vedea în timp real toate radiațiile, nivelul lor în diverse locații, 24 de ore din 24. N-a existat nicio perioadă, măcar o singură dată să se depășească măcar un sfert din limita admisă”

”Repet, nu vreau să trimit în derizoriu. E foarte normal ca oamenii să aibă temeri, e o problemă care n-a fost explicată foarte bine la început la nivel mondial”, a mai spus președintele ANCOM. 

Potrivit unui document al UE citat de Reuters, țările membre UE și-au subliniat îngrijorarea legată de răspândirea fake-news-urilor pe subiectul 5G.

Consiliul miniștrilor UE „susține importanța luptei împotriva răspândirii dezinformărilor legate de rețelele 5G, în special a celor care leagă răspândirea bolii COVID-19 de rețelele de telefonie mobilă”, se arată în documentul citat.

Conform unor rapoarte prezentate de reprezentanții unor grupuri de telecomunicații, în cel puțin 10 state europene stâlpii de telefonie mobilă au fost incendiați iar angajații firmelor de telecomunicații au fost hărțuiți.

Știrile false au instigat la atacul asupra a peste 140 de stâlpi de telefonie mobilă, în ciuda apelurilor repetate ale autorităților și a Organizației Mondiale a Sănătății, care au respins afirmațiile că răspândirea noului coronavirus ar avea vreo legătură cu dezvoltarea noii tehnologii.

În Marea Britanie au fost 87 de atacuri incendiare și în Olanda 30, în timp ce au fost semnalate astfel de cazuri și în Franța, Belgia, Italia sau Germania.

„Virusurile nu pot călători prin unde radio sau rețele mobile, iar COVID-19 s-a extins și în țările unde nu este dezvoltată tehnologia 5G”, susțin reprezentanții OMS. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”