Live

Românii cumpără mai multe produse românești decât în anii trecuți. Ce alimente preferă și de ce sunt mai căutate decât cele străine

Data publicării:
Studiul arată că românii observă diferenţa dintre produsele româneşti şi produsele de origine străină fabricate în România. Aceştia îşi doresc să fie informaţi corect şi să aibă acces la produse 100% româneşti. Foto: Inquam Photos / George Călin

Produsele românești din rafturile magazinelor sunt cu 30% mai căutate decât în anii precedenți, conform studiului realizat de Cooperativa Țara Mea. Printre cele mai cumpărate alimente produse în România se numără seminţele şi uleiul de floarea soarelui, ouăle, brânzeturile şi lactatele, făina şi murăturile.

Sursa citată semnalează că preferinţa românilor intervievaţi la raft pentru produsele româneşti a crescut, în detrimentul celor fabricate în afara ţării, în special în rândul publicului tânăr şi al celui de vârstă medie, 30-50 de ani.

„Au urcat mult în top conservele, în special cele cu mâncare preparată, probabil datorită faptului că, pe acest segment, reţetele româneşti nu au concurenţă”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Publicul intervievat, în general fidel produselor româneşti, a declarat în unanimitate că se observă o creştere substanţială a calităţii produselor, precum şi a modului de ambalare, care „începe să concureze cu mărcile internaţionale”.

„Porcul românesc trebuie crescut româneşte ca să aibă gustul copilăriei noastre”

Studiul, făcut pe 1.200 de cumpărători, relevă faptul că românii observă diferenţa dintre produsele româneşti şi produsele fabricate în România. Mai mult, aceştia îşi doresc să fie informaţi corect şi vizibil şi să aibă acces la produse 100% româneşti.

Printre motivele invocate se numără: „porcul românesc trebuie crescut româneşte ca să aibă gustul copilăriei noastre”, „varza şi roşiile trebuie să aibă seminţe româneşti, nu numai să fie cultivate pe pământ românesc, ca să fie autentice” și „mi-aş dori să ştiu că roşiile din care e făcut bulionul provin din România”.

„Este o surpriză plăcută şi un adevăr. Au fost cazuri în care fermierii s-au orientat către soiuri de legume provenite din afara României, pentru că productivitatea acestora este mult mai mare. Au fost şi cazuri în care legumele 100% româneşti au rămas nevândute în magazine, pentru că forma lor nu era la fel de perfectă ca a celor străine”, a explicat președintele cooperativei.

„Este un efort comun, al producătorilor, al cooperativei dar şi al consumatorilor. Este mai scump, dar nu imposibil să facem produse cu ingrediente 100% româneşti, dar întrebarea este: vor fi cumpărate? Suntem optimişti în urma acestui studiu şi credem că, în acest ritm, ne putem dezvolta armonios, atât ca brand, cât şi ca ţară”, s-a arătat în comunicat.

Citește și: Mafia legumelor. Cum ajung să fie vândute din străinătate ca produse românești. Fermier: „Ministerul Agriculturii e surd”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO. Ciocoliva, peste ciocolata Dubai. A fost inventată de doi români din Scoția: Din prima zi a fost nebunie, vânzările au explodat

Calvarul unei familii de români, la muncă în Franța. Au ocupat ilegal o casă, au renovat-o. „Copiii au lucrat cot la cot cu mine”

Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe cheltuiala statului. Proiectul de lege a fost aprobat și de deputați

Încă 69 de români au fost evacuați din Liban. Anunțul oficialilor din Ministerul Afacerilor Externe

Partenerii noștri