ROBOR crește ușor, dar se învârte de șase săptămâni în același interval redus
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 7,92%, de la nivelul de 7,91% vineri, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
ROBOR la 3 luni a mai avut această valoare în data de 21 septembrie, apoi a scăzut la 7,91% până astăzi. Anterior, indicele a petrecut șapte zile în interalul 7,90%-7,91%.
De aproximativ 6 săptămâni ROBOR la 3 luni se menține în intervalul 7,90-8%. Anterior, indicele a înregistrat o creștere susținută timp de 8 luni de zile, pornind de la nivelul de 3% la începutul anului și atingând un maxim de 8,14% la începutul lunii august, nivel atins ultima dată în urmă cu 12 ani. Creșterea a fost temperată de mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a atras atenția băncilor la începutul lunii august că "au sărit calul cu ROBOR". Totodată, Isărescu le-a transmis băncilor să se uite cu mai multă atenție și la mesajele BNR, menționând că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.
Începând de atunci, ROBOR la 3 luni a înregistrat scăderi sau creșteri mici, precum și perioade lungi de stagnare, însă toate mișcările s-au realizat în intervalul 7,90-8%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,10% pe an, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,23% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News