Live

Prețul pe tona de ulei a scăzut, dar ieftinirea nu se va vedea imediat la raft

Data actualizării: Data publicării:
Prețul pe tona de ulei a scăzut, dar ieftinirea nu se va vedea imediat la raft. Foto: Profimedia Images

Uleiul, unul dintre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, ar putea să se ieftinească. Prețurile pe tonă au scăzut cu 100 de euro, de la începutul anului, ceea ce înseamnă aproximativ 8%.

Motivele principale ar fi producția mai mare anul acesta, estimată la nivel global, dar și faptul că exporturile din Ucraina s-au reluat, după o perioadă de pauză cauzată de război.

Rusia rămâne cel mai mare producător și exportator din lume. Pe locul 2 este Uniunea Europeană, care a surclasat Ucraina și ar urma să aibă o producție de 4,6 milioane de tone de ulei de floarea soarelui anul acesta, cu 4% mai mult față de anul comercial trecut. 

În total, producția globală de ulei de floarea soarelui va fi de 20,3 de milioane de tone, cu aproximativ 2 milioane de tone mai mult decât necesarul de consum. Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerțul cu cereale, a declarat la Digi24 că prețul uleiului la raft trebuie să coboare, dar asta se va întâmpla gradual în 2 – 3 luni.

"Va mai dura 60 - 90 de zile ca să vedem această iefttinire la raft. În ceea ce privește aprovizionarea, prețul semințelor era 530 dolari pe tonă la noi, iar acum s-a ridicat la 570 de dolari pe tonă, din cauză că Rusia pune mari probleme privind exportul de ulei, în Ucraina unitățile de procesare lucrează cu intermitențe și există cerere constantă de semințe de floarea soarelui.

În viitor nu vom vedea creșteri de preț la ulei, poate scăderi, dar nu mai devreme de 60-90 de zile", a declarat Cezar Gheorghe.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce alimente mâncăm în Postul Crăciunului. Sfaturi și recomandări de la specialiștii în nutriție pentru mesele din zilele de post

Furtul celor 22 de tone de cheddar nu este un jaf singular. De ce sunt interesați hoții de brânzeturile de lux

Recomandări pentru cumpărarea produselor de post. La ce trebuie să fim atenți

Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor

Partenerii noștri