Inflația din Turcia face un salt la 70% în aprilie și ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani
Inflația anuală a Turciei a sărit la 69,97% în aprilie, peste prognoze și la un nivel maxim al ultimelor două decenii, potrivit datelor publicate joi. Criza este alimentată de conflictul dintre Rusia și Ucraina și de creșterea prețurilor la energie și mărfuri după prăbușirea lirei de anul trecut, scrie Reuters.
De la o lună la alta, prețurile de consum au crescut cu 7,25%, a anunțat Institutul turc de statistică, față de o prognoză de 6% conform unui sondaj Reuters. Anual, inflația a fost prognozată la 68%.
Creșterea prețurilor de consum a fost determinată de un salt de 105,9% în sectorul transporturilor, care include prețurile la energie, și de un salt de 89,1% la prețurile la alimente și băuturi nealcoolice, au arătat datele.
De la o lună la alta, prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut cel mai mult cu 13,38%, iar prețurile locuințelor au crescut cu 7,43%.
Guvernul a declarat că inflația va scădea în cadrul noului său program economic, care acordă prioritate ratelor scăzute ale dobânzilor pentru a stimula producția și exporturile, cu scopul de a obține un excedent de cont curent.
Cu toate acestea, economiștii consideră că inflația va rămâne ridicată pentru restul anului 2022 din cauza războiului din Ucraina, estimarea mediană pentru inflația de la sfârșitul anului fiind de 52%. De asemenea, deficitul de cont curent s-a adâncit puternic la începutul anului.
Săptămâna trecută, banca centrală a prognozat că inflația anuală va atinge un vârf de aproximativ 70% până în iunie, înainte de a scădea la aproape 43% până la sfârșitul anului și la o singură cifră până la sfârșitul anului 2024.
Banca centrală a menținut rata cheie de politică monetară constantă la 14% în patru ședințe din acest an.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News