Europenii cumpără mai multă brânză ieftină din SUA, pe fondul problemelor din producția de lapte
Europa, renumită pentru delicioasele sale sortimente de brânză precum gouda, brie sau mozzarella, se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu lapte, astfel că a început să cumpere din ce în ce mai multă brânză ieftină din SUA, transmite Bloomberg.
Un exemplu sunt Ţările de Jos, unde cele mai recente date oficiale arată că importurile de brânză din SUA au explodat. În principal este vorba de felii de brânză care se pun deasupra burgerilor, conform Agerpres.
Mary Keough Ledman, analist la banca Rabobank, spune că totul are legătură cu preţurile mai mici la brânză în SUA, care ar putea conduce la achiziţii mai mari peste hotare. Costurile pentru producţia de lapte şi brânză au crescut în aproape toată lumea, în special în Europa.
Mai întâi seceta şi apoi invadarea Ucrainei de către Rusia au crescut preţurile la porumb, ceea ce a condus la creşterea preţurilor la nutreţurile pentru animale. Costurile cu mâna de lucru, energia şi echipamentele au crescut şi ele, ceea ce a condus la diminuarea livrărilor de lapte. Fermierii din Europa au fost reticenţi să majoreze producţia deoarece sunt îngrijoraţi de înăsprirea normelor de mediu, spune Nate Donnay, director la firma de consultanţă StoneX Group Inc.
Datele furnizate de U.S. Census Bureau arată că Europa a importat 306 de tone de brânză din SUA în luna februarie a acestui an, de trei ori mai mult decât media multianuală pentru această lună. Ţările de Jos, care au devenit cel mai mare cumpărător, sunt ţara unde îşi au sediul o serie de mari firme de trading. Este posibil ca aceşti traderi să importe brânză din SUA în scopul re-exportului la nivel mondial, aşa că nu există nicio garanţie că clienţii europeni vor consuma această brânză, susţine Nate Donnay.
Cu toate acestea, exporturile de brânză ale SUA în Europa sunt în continuare relativ mici. Timp de mai mulţi ani, SUA au exportat în Europa mai puţin de 2.000 de tone de brânză pe an, în timp ce producţia Uniunii Europene este mai mare de 10 milioane de tone pe an.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News