Live

Elveția testează plățile cu moneda digitală. Ar putea înlocui tranzacțiile prin portofele digitale, bănci online și criptomonede

Data actualizării: Data publicării:
Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacţii majore între instituţiile financiare. Foto: Profimedia Images

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat joi că a utilizat cu succes moneda digitală pentru a deconta tranzacţii care implică cinci bănci comerciale, transmite Reuters. Monedele digitale vor face posibile plățile prin internet, chiar și offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, ar putea aduce mai aproape în Elveţia folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), autorităţile de la Zurich fiind în fruntea experimentelor din Europa, scrie Agerpres.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană (BCE), analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.

Prin „proiectul Helvetia”, SNB a integrat monedele digitale bancare centrale în sistemele de plăţi şi le-a folosit în tranzacţii simultane, în experiment fiind implicate UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup şi Hypothekarbank Lenzburg. Datele arată că a fost posibilă realizarea plăţilor instant, care s-au situat între 100.000 şi cinci milioane de franci elveţieni (109.469 dolari - 5,47 milioane de dolari), eliminându-se riscul de contrapartidă.

„Am demonstrat că inovarea poate fi pusă în slujba prezervării celor mai bune elemente ale actualului sistem financiar, inclusiv decontarea tranzacţiilor, putând de asemenea debloca noi beneficii”, a afirmat Benoit Coeuré, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), care a luat parte la experiment.

Citește și: Coreea de Sud pregătește lansarea propriei monede digitale

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat că a testat cu succes versiunea digitală a francului

În proiect a fost implicat şi operatorul Bursei elveţiene SIX.

În timp ce băncile centrale din Hong Kong, Singapore, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plăţile transfrontaliere, mai puţine instituţii au examinat cum pot fi monedele digitale bancare centrale integrate în tranzacţii care implică cinci bănci comerciale.

Participanţii la „proiectul Helvetia” analizează rezultatele experimentului înainte de a decide viitoarele etape. 

Recent, Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacţii majore între instituţiile financiare dar nu a decis dacă va emite propria sa monedă digitală.

Experimentul a fost realizat cu operatorul Bursei elveţiene SIX şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale pentru aşa numitele tranzacţii angro între instituţiile financiare, pentru a tranzacţiona active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenţionale.

Citește și: Două tehnologii sunt aproape să schimbe lumea, dar ar putea intra în confruntare directă

Monedele digitale sunt fezabile din punct de vedere tehnic şi legal dar asta nu înseamnă că Elveția le va emite

De asemenea, a fost examinată conectarea viitoarei platforme SIX dedicată activelor digitale, cum ar fi criptomonedele, cu actualul sistem de plăţi elveţian.

Oficialii Băncii Elveţiei s-au declarat sceptici în legătură cu monedele digitale, cum ar fi proiectul Diem al Facebook (fostul Libra), apreciind că ar putea submina capacitatea SNB de a conduce politica monetară şi a de a-şi îndeplini obiectivul privind stabilitatea preţurilor.

Andrea Maechler, membru al Consiliului director al SNB, a declarat că proiectul a arătat că monedele digitale bancare centrale sunt fezabile din punct de vedere tehnic şi legal dar asta nu înseamnă că Banca Naţională a Elveţiei se angajează să emită una.

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale.

Citește și: Banca Angliei începe experimentele pentru crearea unei monede complet digitale: Britcoin

BCE: Se vor putea face plăți cu monedele digitale printr-o aplicație de smartphone și cu cardul

Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

BCE promite o utilizare rapidă, facilă şi complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicaţie pe smartphone de exemplu, precum şi în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăţi similare cardurilor de debit.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC), care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanţie din partea băncii centrale, oferind siguranţă utlizatorilor deoarece nu vor fi afectate de situaţia financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăţi.

Citește și: Kosovo interzice minarea de criptomonede din cauza celei mai mari crize energetice din ultimul deceniu

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Magnații imperiului cripto care ar putea avea câștiguri uriașe în era Trump. „Suntem în pragul unei tranziții globale”

Bitcoin a atins un nou record. Cea mai populară criptomonedă din lume a crescut cu peste 50% de la victoria lui Trump

Anchetatorii i-au confiscat criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari finanțatorului lui Georgescu, în urma perchezițiilor

Marea Britanie a expus rețele uriașe de spălare de bani folosite de gangsteri și spioni din Rusia. O influenceriță conducea operațiunea

Partenerii noștri