Economia Chinei a înregistrat cea mai slabă performanță din ultimii 30 de ani, exceptând primele trei luni de pandemie
Economia Chinei a înregistrat cel mai slab trimestru din ultimii doi ani și, exceptând primul trimestru al anului 2020, cea mai slabă performanță de la debutul publicării datelor statistice în 1992. Evoluția negativă a economiei vine după luni de zile în care carantinele și celelalte restricții de combatere a pandemiei de Covid-19 adoptate de Beijing au aruncat țara în haos, scrie CNN.
Datele oficiale publicate vineri arată că Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu doar 0,4% în trimestrul aprilie-iunie 2022 faţă de perioada similară a anului trecut. Este cea mai slabă performanţă înregistrată de economia chineză de la debutul publicării datelor statistice în 1992, excluzând contracţia de 6,9% înregistrată în primele trei luni ale anului 2020 din cauza şocului iniţial al pandemiei de COVID.
Cifra anunţată de autorităţile chineze este mult sub avansul de 1% prognozat de analiştii intervievaţi de Reuters şi de asemenea o încetinire dramatică după avansul de 4,8% înregistrat în primul trimestru.
În trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o scădere de 2,6%, faţă de estimările analiştilor care mizau pe un declin de 1,5% şi după un avans de 1,4% în primele trei luni ale anului.
China, în pragul căderii în stagflație - stagnare, inflație și șomaj
„Economia chineză s-a aflat pe marginea căderii în stagflaţie, însă cea mai dificilă perioadă a trecut. Putem exclude posibilitatea unei recesiuni, sau două trimestre consecutive de contracţie”, a apreciat Toru Nishihama, economist şef la Dai-ichi Life Research Institute în Tokyo.
Carantine totale sau parţiale au fost impuse în marile centre din întreaga ţară în lunile martie şi aprilie, inclusiv în capitala financiară Shanghai, restricțiile dure provocând proteste în rândul populației. Chiar dacă multe dintre aceste restricţii au fost ridicate, iar datele pentru luna iunie dau semne de îmbunătăţire, analiştii nu se aşteaptă la o revenire economică rapidă.
Autorităţile chineze îşi continuă politica de toleranţă zero faţă de Covid („zero-Covid”), piaţa imobiliară chineză este într-o gravă cădere, iar perspectivele economice mondiale s-au înrăutăţit, scrie Agerpres.
În primele şase luni ale acestui an, PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de 2,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Aceste cifre arată că ţinta oficială de creştere pentru acest an, de aproximativ 5,5%, va fi dificil de atins atât timp cât Beijingul nu se abate de la politica sa dură de combatere a pandemiei. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca economia chineză să înregistreze o creştere de 4% în acest an.
„Realitatea de pe teren o să fie mai aproape de 0% creștere economică pentru întreg anul”
„Ne așteptăm ca cifrele oficiale ale PIB-ului să arate o creștere de 3-4% anul acesta, dar realitatea de pe teren o să fie mai aproape de 0% creștere pentru întreg anul”, a spus și economistul Julian Evans-Pritchard, citat de The Guardian.
Biroul de statisică a publicat vineri date care arată că șomajul în rândul tinerilor chinezi a urcat la aproape 20%, un trend accelerat de măsurile de carantină impuse asupra celor mai mari centre urbane din China în lunile martie și aprilie.
Mulţi economişti cred că spaţiul de manevră al Băncii centrale a Chinei pentru relaxarea politicii monetare ar putea fi limitat de îngrijorările cu privire la ieşirile de capital, în condiţiile în care Rezerva Federală americană şi alte mari bănci centrale au început să majoreze agresiv dobânzile pentru a combate inflaţia ridicată.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News