Live

Cresc ratele la creditele în lei. ROBOR la 3 luni atinge maximul ultimilor 8 ani

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă luate înainte de mai 2019, a urcat joi la 3,53% pe an, arate datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Miercuri, valoarea indicelui era de 3,29%.

Ultima dată când ROBOR la 3 luni a avut o valoare asemănătoare a fost pe 24 februarie 2014 (3,55%).

Anul trecut pe vremea asta (10 februarie 2021), valoarea indicelui era de 1,54% pe an. Indicele ROBOR la 3 luni a atins un minim de 1,49% în vara anului trecut, însă din toamnă a pornit într-o creștere susținută.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,71%, de la 3,43%, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 3,87% pe an, de la 3,56% pe an cât era marţi.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este de 1,17% pe an.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 6,19% pe an

Prima creștere a indicelui ROBOR după patru luni de scădere

ROBOR la 3 luni a coborât la cea mai mică valoare din ultimul an

ROBOR la 3 luni a pierdut un procent de la începutul anului și pare că s-a stabilizat

Partenerii noștri