Live

Cresc ratele la creditele în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Indicele ROBOR la trei luni a atins un nou record al anului, urcând astăzi la 2,40 %, după patru zile de stagnare, arată datele BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 2,40%, în creştere faţă de nivelul de 2,36% înregistrat în ultimele patru zile de cotare.

De la începutul săptămânii, ROBOR la trei luni s-a majorat cu 1,69, iar de la începutul lunii octombrie indicele s-a majorat cu 34%.

Tot astăzi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 2,51%, de la 2,48% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 2,61%, de la 2,57% miercuri.

În schimb, indicele IRCC, folosit la calculul dobânzilor la creditele noi, luate din mai 2019 până acum, a coborât la 1,08%, potrivit Mediafax.

BNR a majorat la începutul lunii octombrie dobânda-cheie la 1,5%, de la minimul istoric de 1,25%, dobânda pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, şi dobânda la facilitatea de creditare (Lombard) la 2% pe an.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Banca Centrală a Rusiei pregăteşte o creştere uriaşă a dobânzilor, în timp ce Putin insistă că „nu există niciun motiv de panică”

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Grecia va elimina comisioanele și tarifele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul, pentru atenuarea efectelor crizei

Partenerii noștri