Live

Ce este "efectul biciului" în magazine

Data publicării:
Marile magazine de haine, electronice și electrocasnice par cuprinse de o frenezie a reducerilor. Online sau la raft, prețurile scad, deși nu este perioadă de reduceri.. FOTO: Profimedia Images

Marile magazine de haine, electronice și electrocasnice par cuprinse de o frenezie a reducerilor. Online sau la raft, prețurile scad, deși nu este perioadă de reduceri. Jurnaliștii de la Wall Street Journal spun că este efectul reducerii consumului.

"Dacă vi se pare că vedeți mai multe reduceri ca de obicei, ei bine, nu vi se pare. Pur și simplu, magazinele au stocuri prea mari.

Aceste stocuri mari nu înseamnă doar prețuri bune pentru garderoba noastră, dar arată un exemplu clasic de "efectul biciului". Iată de ce magazinele au stocuri atât de mari și ce efect are asta asupra economiei.

Nimic nu explică situația mai clar decât acest grafic, care arată raportul dintre stocuri și vânzări în magazine, precum Wallmart sau Macey's. În ultimii ani, retailerii au reușit să ajusteze nivelul stocurilor puțin peste nivelul vânzării. Un echilibru bun între a nu avea rafturile goale, fără a cheltui foarte mult pentru stocuri.

Iar apoi, a venit pandemia. Dar după un an de probleme în lanțul de aprovizionare, economia a început să revină, iar stocurile au revenit spre normal.

Dar astăzi... Multe companii și-au dat seama că au făcut stocuri prea mari. Și în unele cazuri au făcut stocuri cu produsele greșite.

Experții în retail spun că magazinele au estimat greșit comportamentul consumatorilor și au mizat pe faptul că oamenii vor consuma la fel ca în pandemie. Iar o altă problemă, efectul de bici.

Deci magazinele au comandat mai multe produse de la distribuitori, care apoi au trimis mai multe comenzi către producători, care au plasat apoi mai multe comenzi către furnizori. Cu cât continua acest trend, cererea a crescut din ce în ce mai mult. Iar până când pantalonii au ajuns pe rafturile magazinelor, cererea a dispărut.

Deci, cum ar trebui să ne raportăm la aceste reduceri? Este un lucru bun că avem multe reduceri? Ar putea asta să reducă inflația? Sau este rău, pentru că afacerile pierd bani și am putea intra în recesiune?

Este posibil să vedem reduceri tot anul acesta. O scăpare de inflație de care mulți cumpărători se bucură să profite. Dar biciul încă nu și-a spus ultimul cuvânt", explică Wall Street Journal.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Goana după hainele pentru școală. Ce buget alocă părinții în acest an: "În jur de 5.000 de lei, pentru amândouă"

ANPC: amenzi de 2,5 milioane de lei aplicate unor comercianți de produse congelate. Ce nereguli au găsit inspectorii

Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial pentru alimentele românești înainte de alegeri. „Ne întoarcem pe vremea lui Ilie Verdeț”

Carrefour a închis aproape 100 de magazine în Polonia

Partenerii noștri