Banii în mișcare. Greșeala celor care câștigă mai bine
În episodul anterior am început să vorbim despre prima regulă pentru câștigarea independenței financiare: după acoperirea cheltuielilor de trai, folosește banii rămași pentru a investi în primul rând în active care să producă pentru tine.
Doar 5% din populația României are o avere mai mare de 100.000 EUR, dar acești oameni concentrează 80% din avuția națională. Ce îi deosebește pe cei bogați de cei din pătura de mijloc sau cei săraci? Este vorba de educația financiară și circuitul diferit al banilor. Haideți să vedem!
Așa cum am constatat în episodul anterior, cei săraci de-abia își acoperă cheltuielile de trai cu veniturile câștigate. La finalul lunii, aceștia nu pot economisi, ajung să rostogolească sau să crească datoriile. Astfel, rămân blocați într-o cursa de supraviețuire de pe o zi pe alta. Pe termen scurt, singura lor șansă este să-și reducă risipa pentru a investi în educație, astfel încât să obțină venituri mai mari și să înceapă să investească în active care să producă bani.
Capcana în care cade pătura de mijloc
Cei din pătura de mijloc rămân blocați acolo pentru că venitul rezidual, după acoperirea cheltuielilor de trai, este orientat cu preponderență către achiziția de pasive, cum ar fi o mașină nouă, o casă mai mare, cele mai noi gadgeturi, haine sau ieșiri din ce în ce mai dese la restaurante ori vacanțe mai scumpe. Pentru aceștia, creșterea veniturilor duce în primul rând la o creștere proporțională a cheltuielilor pentru un nivel de trai mai bun sau chiar la datorii mai mari, dacă își cumpără o locuința mai scumpă.
Paradoxal, pe măsură ce câștigă mai mult, cei din pătura de mijloc se pot îndatora suplimentar, ducând astfel la o nesiguranță în creștere, din cauza unei educații financiare limitate.
Majoritatea oamenilor din pătura de mijloc sunt impulsivi și își cumpără obiecte de lux, o locuință spațioasă sau o mașină nouă, pentru ca să pară bogați. Ei în esență se simt plictisiți și vor mai mult. Totuși, aceste achiziții pe datorie fac ca persoana respectivă, mai devreme sau mai târziu, să urască acel obiect, pentru că datoria respectivă devine o povară financiară și își dau seama de cel mai mare cost – cel al oportunităților pierdute. Nu mai pot investi la fel de mult în educația copiilor sau în sănătatea familiei.
Cursa orbească după o falsă împlinire
Ei sunt la cheremul banilor și refuză să recunoască asta. Banii dețin controlul asupra sentimentelor lor, dar și asupra sufletelor lor. Tiparul conform căruia se trezesc, merg la muncă, își plătesc facturile, cumpără mai multe obiecte și muncesc încontinuu, într-o cursă orbească după falsă împlinire.
Chiar dacă au venituri în creștere, banii fără o inteligență financiară sunt niște bani care se duc repede. Din acel moment, viața lor este pentru totdeauna pradă fricii și a lăcomiei. Frica de a nu își reduce nivelul de trăi și lăcomia de a cumpără mai mult, mai mult…
Adevăratul secret al celor bogați
Haideți să vedem circuitul banilor la cei bogați, care prosperă încontinuu. În general, aceștia sunt priviți cu invidie de către cei săraci sau cei din pătura de mijloc, iar averea lor este atribuită norocului, șansei sau faptului că sunt zgârciți și devin robii banilor. Dar care este secretul adevărat al celor bogați, care chiar muncesc cinstit pentru creșterea averii lor?
Prioritatea celor bogați este să investească
Prioritatea celor bogați este să INVESTEASCĂ venitul rezidual după acoperirea cheltuielilor ca să adune cât mai multe ACTIVE ce produc și mai mulți bani pentru ei. Randamentul din aceste investiții este folosit în primul rând pentru exploatarea unor noi investiții, astfel încât activele să crească exponențial.
În al doilea rând, banii produși de banii lor se duc către plata anticipată a datoriilor, astfel încât să reducă povara financiară și dobânzile plătite.
Doar în al treilea rând, bogații își cumpără pasive, precum o mașină de lux sau o casă nouă, folosind venitul generat de activele lor.
Bani produși de banii lor
Cei săraci și cei din pătura de mijloc își cumpără obiectele din propria lor sudoare, și NU din banii produși de banii lor. Orice leu care intră în active devine angajatul bogaților 24 de ore din 24 și banii produc pentru ei.
Bogații care muncesc cinstit se educă încontinuu, observă permanent oportunitățile și nu reacționează imediat la sentimentele lor.
Ce trebuie să faci ca să fii bogat
Dacă vrei să fii bogat, primul lucru pe care trebuie să-l știi este deosebirea între active și pasive.
Activele sunt investiții care îți bagă banii în buzunar.
Pasivele sunt cheltuieli care îți scot banii din buzunar. Îți promit că o să explicăm în săptămânile ce urmează întreg universul de active și investiții posibile, astfel încât TU să decizi care ți se potrivesc cel mai bine! Nu trebuie decât să rămâi alături de noi și să urmărești în fiecare zi emisiunea „Banii în mișcare”.
Rămânem la prima regulă și o să vedem în episodul următor care sunt cele mai bune tehnici astfel încât să inoculezi în mintea și obiceiurile copiilor tăi, de la o vârstă fragedă, circuitul banilor și mentalitatea celor bogați.
Până atunci, NU UITA! Banii sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta.
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Românii vor să economisească, dar nu le ajung banii
Heat-flation și sog-flation
Goana după PET-urile reciclabile
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Hackerii au găsit o nouă modalitate pentru a-i înșela pe români
O femeie din Sibiu a rămas fără jumătate de milion de euro
Primarii amenință la Guvern din cauza banilor: Va fi tărăboi
Pentru că nu a reușit să scoată bani de la bancomat, un bărbat din Spania s-a răzbunat și a intrat cu mașina în bancă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News