Live

Averile celor mai bogaţi zece oameni din lume s-au dublat în pandemie. Ritmul de îmbogățire este fără precedent

Data actualizării: Data publicării:
China produce câte cinci noi miliardari pe săptămână. FOTO: Getty Images

Averile celor mai bogaţi zece oameni din lume s-au dublat de la începutul pandemiei de coronavirus. Astfel, cei mai bogați oameni din lume au devenit și mai bogați, în timp ce a crescut numărul celor care trăiesc în sărăcie, potrivit organizației caritabile Oxfam. Ritmul de îmbogățire este fără precedent, fiind vorba de o creștere mai mare decât în ultimii 14 ani la un loc.

În timp ce averea lor însumată a crescut de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari - cu variații semnificative între ei, averea lui Musk crescând cu peste 1.000%, în timp ce cea a lui Gates a crescut cu 30% - peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei, arată organizaţia de caritate Oxfam, într-un document publicat luni sub titlul "Inegalitatea ucide". Veniturile mai mici pentru cei mai săraci din lume au contribuit la moartea a 21.000 de oameni în fiecare zi, se arată în raport.

Studiul publicat înaintea agendei Forumului Economic Mondial de la Davos susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări "fac bucăţi lumea în care trăim".

"Nu este din întâmplare, ci este o alegere: violenţa economică este comisă când opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă", susţin autorii.

Directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că "nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi".

"Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică", a adăugat ea.

Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.

Iancu Guda: Ritmul de îmbogățire este fără precedent, extremele în societate se comportă diferit

Ritmul de îmbogățire este fără precedent, dar mecanismul prin care s-a produs nu e o surpriză, a declarat la Digi24 economistul Iancu Guda, realizatorul Emisiunii „Banii în Mișcare”.

El a explicat că recesiunile în crizele pandemice, care comportă și latură economică, se transformă în mari oportunități de investiții în piața de capital, deoarece companiile sunt mult mai ieftine, oamenii reacționează emoțional, vând pe fond de panică, prețurile scad și e o oportunitate mare să cumperi.

Extremele în societate se comportă diferit. Cei care au bani și companii deja listate la bursă mai întâi investesc, au venituri disponibile pe care le investesc rapid iar recesiunea le aduce oportunitatea unor câștiguri foarte mari.

La polul opus sunt cei fără investiții și fără portofoliu care să le genereze un randament care să le asigure un standard de viață ridicat, ei sărăcesc, iar totul vine pe fondul creșterii șomajului, al dobânzilor mai mari.

Se ajunge la momente în care cererea și oferta duc la discrepanțe foarte mari, atunci se scumpesc facturile, cheltuielile cresc, iar veniturile scad, astfel că oamenii ajung să se îndatoreze și mai mult, ceea ce duce la scăderea nivelului de trai pentru aceștia.

Ca să reușim să trecem peste astfel de perioade de criză, standardul de viață ar trebui să fie mereu la fel, să ne construim mentalitatea de a avea un portofoliu de investiții care să genereze randament, a spus Guda.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

(P) Cripto pentru începători: Sfaturi de investiții pentru cei care au primul contact cu lumea activelor digitale

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

Scholz consideră Ucraina „viitoare membră UE” și îndeamnă companiile germane să investească în țara aflată în război

Partenerii noștri