Deficitul în 2024 ar putea depăși cu mult nivelul din 2023, a avertizat Consiliul Fiscal. Acum i s-a cerut de urgență altă opinie
Consiliul Fiscal avertizează că este foarte posibil ca deficitul bugetar pe anul 2024 să depășească semnificativ deficitul pentru 2023, existând riscuri majore cu privire la procesul de consolidare bugetară. Concluzia a fost formulată după ce, în 9 decembrie, a primit de la Ministerul de Finanțe proiectul de buget. Consiliul precizează că ieri a primit noul proiect de buget, dar avertizează că nu poate face o analiză temeinică în 24 de ore și anunță că va emite o opinie extinsă.
Primul set de documente de la Ministerul de Finanțe au fost primite în seara de 9 decembrie. CF le-a analizat pentru a formula o opinie până în prima ședință de guvern.
Perioada de analiză pentru emiterea unei opinii a fost scurtă având în vedere că aceste documente nu vizează doar proiectul de buget pe anul 2024, ci și traiectoria agregatelor fiscal-bugetare pe termen mediu.
"CF a redactat o opinie pe baza setului de documente transmis în data de 9 decembrie. În evaluările pe care le face, CF nu poate lua în considerare venituri ipotetice având drept sursă creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale.
Drept consecință, examinarea de către CF a primului set de documente conduce la concluzia că este foarte posibil ca deficitul bugetar pe anul 2024 să depășească semnificativ deficitul pentru 2023, existând riscuri majore cu privire la procesul de consolidare bugetară.
Deficitul bugetar în 2023, conform documentelor transmise de Ministerul Finanțelor, este 5,9% din PIB în metodologie cash și 6,0% din PIB în metodologie europeană/ESA2010.
În ceea ce privește cadrul fiscal-bugetar proiectat pe termen mediu, consolidarea bugetară în perioada 2025-2027, așa cum este prevăzută în documente primite în 9 decembrie, este proiectată a se realiza exclusiv pe partea de cheltuieli, ponderea veniturilor bugetare în PIB indicând un trend descendent în perioada analizată.
Această strategie ridică semne de întrebare în privința atingerii țintelor de consolidare bugetară", precizează Consiliul Fiscal.
CF a subliniat în opiniile și analizele sale că ajustarea macroeconomică și consolidarea fiscală au nevoie de o creștere semnificativă a veniturilor fiscale, "care sunt la un nivel foarte jos în raport cu nevoile României și comparativ cu reperele UE."
Miercuri după-amiază, Consiliul a primit de la Ministerul de Finanțe noul proiect de buget, "care modifică semnificativ traiectoriile variabilelor bugetare pe întreg orizontul de prognoză."
Având în vedere un interval de timp extrem de scurt pentru o analiză temeinică, CF menționează că "este imposibil" să revizuiască opinia deja emisă, așa că a decis emiterea unei opinii preliminare.
"CF subliniază și cu această ocazie necesitatea ca documente atât de importante să fie trimise cu un timp adecvat înainte pentru examinare. CF înțelege presiunea mare sub care experții din MF au redactat proiectul de buget pentru 2024 și SFB, dar o evaluare serioasă nu se poate face în câteva zile, cu atât mai puțin în 24 de ore", precizează Consiliul.
În perioada următoare CF va analiza noul set de documente primite și va emite o opinie extinsă, revăzând opinia deja realizată pe setul de date trimis pe 9 decembrie a.c.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News