Cum vor fi cheltuite cele 80 miliarde de euro de la UE. Boloș: Nu pentru cheltuieli curente, ele rămân în sarcina bugetului național
Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș a declarat la Digi24 că cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a obținut de la Uniunea Europeană vor fi direcționate spre investiții, nu spre cheltuielile curente, cum sunt pensiile și salariile.
Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României
Reacția USR, după discuția pentru viitorul buget
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Nou scandal în Coaliție
Ce spune ministrul Finanțelor, întrebat dacă vor crește taxele după alegeri: „Aș fi ipocrit să spun că această componentă va fi zero”
Cresc sau nu taxele? Anunțul ministrului de Finanțe, Marcel Boloș
CFR are nevoie de tot mai mulți bani pentru repararea căilor ferate
Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
"Este prematur să avansăm sume pe domenii de investiții, dar prioritare rămân investițiile în infrastructura de transport, investițiile privind refacerea sistemului de irigații, sănătate și educație care sunt servicii publice de importanță strategică națională și digitalizarea.
Vor fi anunțate în curând prioritățile strategice ale României și cum va fi gândită partea de alocare de resurse.
Infrastructura – autostrăzi și căi ferate – este domeniul prioritar. România are obligația de a finaliza până în 2030 închiderea coridoarelor de transport în care intră autostrada Sibiu- Pitești, care e proiect de importanță strategică națională, Centura Capitalei acre e pe Coridorul 4 de transport european, Lugoj – Deva parte cât a mai rămas, pentru ca ca întreg Coridorul 4 de transport transeuropean să fie închis conform obligației României ca până în 2030 să fie redat funcțional acest coridor", a explicat Boloș.
Întrebat dacă banii vor fi folosiții strict pentru investiții, sau și pentru alte cheltuieli curente – pensii și salarii – Boloș a răspuns: "Nu prea se poate discuta de cheltuielile curente ale statului, acestea rămân în sarcina bugetului național, deciziile sunt în funcție de resursele disponibile pe care statul le are".
Ministrul a subliniat că România are o șansă istorică și o mare provocare – "de a tura motoarele" legat de capacitatea de implementare.
România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, a anunțat președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, unde s-a ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică. Suma prezentată de președinte este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro).
„Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul negocierilor de la Bruxelles.
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News