Cum au reușit norvegienii să facă profituri uriașe dintr-un fond suveran de investiții
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare de acest fel din lume, a avut anul trecut un profit de 180 de miliarde de dolari din plasamente. Randamentele sale sunt echivalente cu trei sferturi din PIB-ul României.
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Oamenii de afaceri sunt revoltați de noile măsuri fiscale: Duc la recesiune
SUA anunță că scutul de la Deveselu va fi întărit
Compania OMV ar putea fi preluată de norvegieni
Biden anunță investiții uriașe pentru a face față schimbărilor climatice
Iohannis: România și-a asumat „reforme și investiții de anvergură”
Zgârie-nori din lemn
Premierul Norvegiei le vorbește copiilor despre războiul din Ucraina
E drept că este uriaș, cu active de 1.100 miliarde de dolari, dar randamentul său este de 19,9%, ceea ce arată de fapt și alegerea inspirată a administratorilor în privința plasamentelor. Cele mai mari randamente au fost obținute de pe urma participațiilor la Apple și Microsoft.
E un rezultat de excepție, care, însă, după ce se întâmplă acum pe burse, nu prea are șanse să se repete în 2020.
Fondul are două treimi din bani investiți în acțiuni și doar 30% în instrumente cu venit fix, obligațiuni suverane sau corporative. Deţine acţiuni la peste 9.000 de companii din întreaga lume și 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial.
E întins în toată lumea și are dețineri inclusiv la companii românești. E drept, anul trecut a lichidat participațiile la Romgaz și Nuclearelectrica. Dar încă are bani în Petrom, BRD, Banca Transilvania sau Electrica.
Fondul suveran al Norvegiei a fost alimentat cu încasările din petrol ale statului pentru a diversifica portofoliul și a oferi un viitor dincolo de explotarea resurselor fosile.
Este administrat de banca centrală și anul trecut a generat pentru fiecare cetățean norvegian 34 de mii de dolari. PIB-ul pe cap de locuitor în România este de circa 12.500 de dolari, de aproape trei ori mai puțin. Deci acolo s-a făcut mai multă avere doar din banii puși la lucru decât din capitalul, munca și resursele naturale în România.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News