Video Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE
Lucrările de construcții plătite din bani publici riscă să fie blocate, pentru că pur și simplu nu se găsesc muncitori. La Târgu Jiu a început de 5 săptămâni construcția a 100 de blocuri. Până acum, s-au turnat abia 34 de fundații. Din cauza crizei forței de muncă, este foarte probabil ca termenul de finalizare să fie depășit.
Iarnă fără contracte de deszăpezire, din dorința primarilor de a face economie
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu-Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Cazul băiatului mort în camera de gardă: chirurgul pediatru nu a fost sunat să intervină, iar doctorul de gardă a refuzat consultul
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara va fi demolat. „Toți sunt nostalgici”
Asfaltare blocată într-o comună din Gorj, din cauza unei erori într-o hârtie
40 de milioane de euro au fost alocați de Uniunea Europeană, prin PNRR, pentru construcția a 600 de apartamente în Târgu Jiu. Tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani vor fi beneficiarii. Cel puțin, așa prevede planul.
"Pe acest șantier din municipiul Târgu Jiu se lucrează contra cronometru. Cele 600 de apartamente trebuie să fie finalizate într-un an și 6 luni. Patronii firmelor de construcții spun că este foarte greu și asta pentru că forță de muncă lipsește. Au fost nevoiți să aducă oameni din 4 județe", transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.
Așa se face că pe șantierul din Târgu Jiu lucrează acum oameni și din Vâlcea, Argeș și Dolj.
"Asta cu forță de muncă este o adevărată problemă. Căutăm și noi, să nu zic cu disperare, dar foarte intens oameni. Îi găsim foarte greu", recunoaște Vladimir Rădulescu, șef de șantier.
Zeci de muncitori lipsesc din necesarul de oameni de pe șantier, pentru ca lucrarea să fie gata la timp.
"Nu găsesc. Au apelat și la bursa locurilor de muncă, au mers și la șomaj, sunt declarații în căutarea unui loc de muncă, dar atunci când îi pui în fața faptului împlinit nu vor să se prezinte", remarcă Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.
A fost organizată chiar și o bursă a locurilor de muncă. Fără prea mare succes.
"Ca și meserii pe care lumea dorește să se încadreze urgent sunt electricieni, instalatori sanitari, termici, dulgher, tâmplar, parchetar, betonist, referent date și muncitori necalificați", transmite Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
"Încet, încet, toate lucrările și toate proiectele mari care trebuiesc făcute, atât pe fonduri europene, cât și surse proprii, cu siguranță că nu are cine să le execute. Să aducem roboții să lucreze, altfel nu văd altă soluție în momentul de față", spune Virgil Ianoși, patronul unei firme de construcții.
Situația are toate șansele să se agraveze, mai ales că în acest an Primaria din Târgu Jiu a eliberat deja 591 de autorizații de construire și se estimează o creștere a acestora de 20%.
Reporter: Anamaria Ianc
Operator: Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News