Live

Un român și-a renegociat creditul și a salvat 39.000 de euro

Data publicării:
man look his money fly away

Costul unui credit a scăzut cu aproape 39.000 de euro pentru un consumator, a informat marți Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Acesta a fost cel mai important caz al său, din punct de vedere valoric.

 

”Prin procedura desfăşurată în cadrul CSALB i-a fost anulată perceperea pe viitor a comisionului de administrare, în cuantum de 35.000 de euro, plus restituirea comisionului de acordare a creditului, în valoare de 3.770 de euro”, se arată în comunicat.

Astfel, costul creditului pentru consumatorul respectiv a scăzut cu 38.770 de euro, potrivit CSALB. Acest caz arată că băncile sunt dispuse să negocieze cu adevărat condiţii mai bune pentru consumatori, consideră un membru al Colegiului de Coordonare CSALB, Alexandru Păunescu. CSALB nu informează care este valoarea creditului angajt de consumatorul în cauză.

“Dacă până acum cea mai mare sumă de care a beneficiat un consumator a fost de 20.000 de euro, într-un caz social, astăzi vorbim despre un caz în care valoarea beneficiilor aproape că s-a dublat. Creşterea sumelor pe care instituţiile financiar-bancare le scad din sold sau din costul creditelor reprezintă dovada faptului că băncile sunt dispuse să negocieze cu adevărat condiţii mai bune pentru consumatori, în scopul continuării relaţiilor contractuale cu aceştia şi pentru rezolvarea litigiilor pe cale amiabilă, iar nu în instanţă“, a spus Alexandru Păunescu.

Negocierile au durat trei luni

Soluţia a fost propusă de conciliatorul Marieta Avram, după trei luni de discuţii cu ambele părţi implicate, banca şi consumatorul.

“Este un caz special prin valoarea mare a creditului, prin faptul că acest consumator nu se încadra în dispoziţiile legii dării în plată, ceea ce însemna că, din punct de vedere judiciar, consumatorul nu avea alte alternative decât calea negocierii. Dar, pentru că acest credit a fost acordat pe o perioadă foarte mare, soluţia propusă a fost de a rezolva în acest moment doar o parte dintre problemele ridicate. Restul, pot fi rezolvate într-o altă etapă de negociere, prin intermediul CSALB”, a spus Marieta Avram.

În acest an, aproximativ 1.200 de cereri au fost trimise de consumatori către CSALB, faţă de 505 în 2017. Dintre acestea, peste 500 s-au transformat deja în dosare, faţă de 214 dosare anul trecut şi doar 46 în 2016, potrivit News.ro.

”Alte peste 130 de cereri se află în faza de analiză la comercianţi, iar peste 80 de cereri au fost soluţionate direct de bancă şi de consumator, după transmiterea cererii de conciliere prin intermediul CSALB. Toată procedura este gratuită pentru consumatori”, se arată în comunicat.

Cele mai multe cereri vizează reducerea sau eliminarea unor comisioane, reducerea soldului sau a costurilor asociate creditelor ipotecare sau de consum, potrivit CSALB.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O bancă din România a acceptat să șteargă peste 90.000 de euro din datoria unui client

O femeie din Maramureş a scăpat de o datorie de aproape 45.000 de euro la bancă

Salvarea celor care au probleme cu băncile

Cum poți soluționa un litigiu cu banca fără a o da în judecată

Partenerii noștri