Pilonul IV: pensiile private ocupaționale. Cum funcționează și care sunt avantajele
Continuăm să răspundem la întrebările adresate de telespectatori privind investițiile și protecția financiară. În cele ce urmează abordăm subiectul pilonului IV de pensie facultativă.
Domnul Dan ne întreabă în felul următor: „Observ că fondul de pensii ocupaționale mai are puțin și intră în vigoare. Ce mă sfătuiți: să implementez un sistem de pensii facultativ pentru angajații din compania mea? Care sunt avantajale și dezavantajele? Ce risc și ce câștig?”
Apare Pilonul 4. Ce sunt pensiile ocupaționale
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Alertă la Chișinău. O dronă a fost găsită în apropriere de o arenă sportivă din capitala Republicii Moldova
„Îngropată sub un morman de dosare şi metal”
Părerea candidaților la președinție despre legalizarea parteneriatului civil
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni
Dezbaterea președinților la Digi 24
Lasconi către Geoană: „Băsescu vă bate şi când nu participă”
Vinul spumant, tot mai cumpărat de români în ultimii ani
Mulțumim domnului Dan pentru întrebare. Răspunsul scurt este: în principiu da, pentru că este mai ieftin să contribui la pensia facultativă a salariaților decât să le majorezi salariul. De asemenea, reduci rotația de personal, fidelizezi angajații pe termen lung și te diferențiezi față de concurență.Totuși, ca să merite, trebuie să ai o dimensiune critică a echipei și fonduri considerabile, adică la nivelul sutelor de angajați. Haideți să vedem cum funcționează!
Pilonul IV de pensie facultativă
Până acum, sistemul de pensii funcționează pe baza celor trei mecanisme: Pilonul 1, 2 și 3. Am discutat despre acestea în episoadele intitulate "sistemul de pensii". În completarea acestora, tocmai s-a mai adăugat Pilonul IV: pensiiile private ocupaționale. Cadrul legislativ este aproape complet, lipseşte nivelul deductibilităţii fiscale pentru contribuțiile plătite de angajator și / sau angajat.
Pensiile ocupaționale au o istorie foarte lungă, de foarte multe decenii, în țările dezvoltate. Spre exemplu, în SUA, Canada, sudul Americii Latine, Africa de Sud, Australia sau țările dezvoltate din Vestul și Nordul Europei, activele acumulate de pensiile ocupaționale depășesc cel puțin 50% din PIB.
Cum funcționează pensiile ocupaționale?
În esență, este vorba de un produs financiar care va permite angajatorilor sau asociațiilor de angajatori care au o masă critică să își creeze fonduri de pensii dedicate.Crearea unui fond de pensii ocupaționale are sens doar dacă valoarea totală a contribuțiilor este suficient de mare. Existența unei mase critice este esențială pentru crearea unui portofoliu diversificat de investiții și pentru acoperirea cheltuielilor fixe asociate pentru funcționarii fondului. Dacă firmele medii sau mici vor să dezvolte un sistem de pensii ocupaționale, acestea pot funcționa numai prin externalizarea administrării către fonduri private mai mari specializate în acest domeniu.
Fondurile de pensii ocupaționale au două calități extrem de importante, care le diferențiază de Pilonul III și sunt de natură să le facă atractive pentru angajatori. În primul rând, este vorba de oportunitatea de "vesting". Mai exact, în primii trei ani, banii depuși în fondul de pensii ocupaționale aparțin angajatorului. Asta înseamnă că, dacă angajatul va pleca din companie în primii trei ani de la intrarea în fond, va pierde sumele acumulate în contul de pensie ocupațională. După scurgerea a 3 ani, angajatul va putea și el să înceapă să contribuie la pensia sa ocupațională. În cazul în care va pleca din companie după cel puțin 3 ani, opțiunile sunt: să lase banii în fondul de pensii al fostului angajator, să îi transfere în fondul de pensie ocupațională al noului angajator, dacă acesta există, fie să îi transfere într-un cont de pilon III.
Acest mecanism poate transformă pensiile ocupaționale într-un mecanism important de retenție a angajaților.
A două calitate se referă la posibilitatea customizării fondurilor de pensii ocupaționale în funcție de preferințele companiei beneficiare, cu avantaje precum costurile de administrare mai mici, garanțiile suplimentare, retragerea mai flexibilă a banilor, customizarea investițiilor și vizibilitate suplimentară pentru supravegherea acestora.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News