Live

Mugur Isărescu: N-a murit nimeni la ROBOR de 4%

Data actualizării: Data publicării:

Guvernatorul spune că nu este confortabil cu avalanșa de știri că ar fi venit apocalipsa cu ROBOR la 3,2%.

El spune că ROBOR a fost și 4% și nu ar fi murit nimeni, potrivit Agerpres.ro.

"Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm. Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la...ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare. A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni. Deci nu e vorba dacă eu sunt confortabil. Este un nivel care este oricum la jumătatea ratei inflaţiei pe care o avem în prezent. Deci sub nicio formă nu se poate spune că este o exagerare. Exagerare apare la această mediatizare excesivă. Mesajul nostru este că lumea a ieşit cu întârziere în Europa, în Zona Euro, din perioada dobânzilor foarte scăzute şi România nu poate să fie izolată de ceea ce se întâmplă în lume", a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă este confortabil cu actualul nivel al ROBOR-ului.

Reamintim că la o dobândă interbancară de 4%, dobânda finală la un credit prima Casă ajunge în jurul a 6%. Aceasta înseamnă că prima rată la un credit ipotecar de 250.000 de lei pe 20 de ani ajunge la 1.600 de lei și că, în final, împrumutatul va plăti 415.000 lei. Creșterea ROBOR face ca doar persoanele nu un venit net de peste 3.300 lei să poată accesa acest împrumut.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,34%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

BNR a intervenit cu bani din rezerva valutară pentru a menține euro sub pragul de 5 lei, după primul tur al prezidențialelor

Partenerii noștri