Live

Frigul din casele bucureștenilor a dus la o explozie a vânzărilor de calorifere electrice și aeroterme

Mădălina Chițu Data publicării:
Bucureștenii își cumpără aeroterme și calorifere electrice ca să facă față frigului din apartamente Foto: Guliver/GettyImages

Vânzările la calorifere electrice și aeroterme aproape că s-au dublat de la începutul lunii noiembrie și până acum, arată datele retailerilor. Cifrele se compară cu vânzările realizate anul trecut și sunt valabile la nivel național. Însă Capitala conduce detașat în topul orașelor cu cele mai mari vânzări de aparate de încălzit. Și asta, pentru că de la începutul sezonului rece, mii de bucureșteni nu au căldură în apartamente. 

Caloriferul electric este produsul vedetă din această perioadă din magazinele d eelectrocasnice. Retailerii s-au declarat surprinși de cererea mare și spun că înregistrează vânzări mai mari chiar și cu 50% față de aceași perioadă a anului trecut.

Trendul este observat atât în vânzările din online, cât și în magazine.

Bucureștiul este orașul care înregistrează cea mai mare vânzare de astfel de dispozitive și asta pentru că de la debutul sezonului rece, mii de persoane au înghețat de frig în propriile case din cauza lipsei agentului termic.

Pe site-ul Termoenergetica, compania care asigură furnizarea căldurii și a apei calde, sunt mii de blocuri și imobile aflate în această situație.

Diferența dintre aerotermă și caloriferul electric

„Primul criteriu în alegerea produsului în reprezintă bineînțeles prețul, dar în ultima perioadă clienții se orientează și către produsele cu un randament mai bun”, spune Cosmin Burducea - directorul unui magazin de electrocasnice. 

Diferența dintre un calorifer și o aerotermă este că acest calorifer menține mai mult cădura în încăpere, față de aerotermă. Funcționează în mai multe trepte de căldură, are termostrat. Un alt aspect de semnalat este că o aerotermă și un convector tind să usuce aerul în cameră mai mult față de un calorifer.

„Ne uităm și noi. Ne uităm la un calorifer din ăsta electric că nu avem căldură deloc, nici apă caldă. Știți cum e în apartamente? Nu poți să faci o baie. Nu poți. Mori. Stau îmbrăcat în casă și ziua și noaptea”, spune un cuplu de clienți întâlniți într-un magazin cu astfel de produse.

„Trebuie neapărat să îmi iau calorifer că soția mea are deja probleme cu plămânii, tușește, nu vreau să ajung la spital cu COVID. Nu mai pui problema de buget când e vorba de sănătate. Decât să dai bani la doctor, mai bine dai bani pe un calorifer și stau acasă la mine”, explică un bărbat.

Situația căldurii în București, încă departe de a fi rezolvată

Situația nu se va îmbunătăți nici în săptămânile următoare, iar anunțul vine chiar de la edilul Capitalei, Nicușor Dan.

„Pentru ce o să fie iarna asta, din păcate, nu putem decât să intervenim la avarii și să facem cât putem mai bine”, a spus primarul Capitalei.

Prin urmare, aparatele de încălzit vor reprezenta singura soluție, cu atât mai mult cu cât noaptea temperatura a început să scadă aproape de limita înghețului.

Pe de altă parte, folosirea acestor dispozitive se va vedea și în factura de curent electric, care în unele cazuri se poate chiar dubla. În plus, ar putea interveni o suprasolicitare a unor rețele electrice deja îmbătrânite.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Exodul brandurilor occidentale de pe cea mai mare piață auto din lume. Evoluție catastrofală pentru producătorii străini în China

Avarie majoră în București. Termoenergetica anunță că peste o mie de blocuri rămân fără apă caldă și căldură. Ce zone sunt afectate

Oamenii se reîntorc la cumpărăturile fizice. 60% dintre cumpărători spun că vor să vadă produsul înainte să-l achiziționeze

Tricourile cu Trump după atac și cartea scrisă de coechipierul lui în alegeri, J.D. Vance, se vând acum ca pâinea caldă

Partenerii noștri