Director Apa Nova: Apa din București este bună de băut, consumatorii au fost trecuți pe apă din Dâmbovița după infestarea din Argeș
Apa din București este bună de băut, dă asigurări Apa Nova. Locuitorii Capitalei au fost alimentați din râul Dâmbovița, în loc de râul Argeș, folosit în mod obișnuit pentru sectoarele 5 și 6, asta după ce apa râului Argeș a suferit, luni, 28 ianuarie, o contaminare cu amoniu.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Râul Argeș a fost contaminat în data de 28 ianuarie, când s-a constatat o creștere a indicatorului amoniu. Măsura cea mai urgentă luată de Apa Nova a fost o creștere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege, a precizat, joi, directorul Mihai Savin. El a recunoscut că această doză de clor un pic crescută a dat în anumite puncte din Sectorul 6 un miros specific și spune că imediat Apa Nova a trecut la alimentarea orașului București preponderent din râul Dâmbovița.
„Astfel, am atenuat orice altă posibilă poluare a surselor de apă și a rețelei de distribuție a apei din râul Argeș. Monitorizăm încontinuu începând cu 29 ianuarie tot ce se întâmplă în rețeaua de distribuție, apa este potabilă și este bună de folosit!”, a dat asigurări directorul Apa Nova, Mihai Savin. „Rezultatele probelor pe care noi le-am prelevat începând cu data de 29 ianuarie, 30 și 31 ianuarie nu indică depășiri ale clorului”, a mai spus el.
De altfel, directorul Mihai Savin, declarase miercuri seara, la Digi24 că sectoarele 5 și 6 sunt alimentate preponderent prin stația de la Roșu, unde este tratată apa din Argeș. Pentru restul sectoarelor este folosită apa din Dâmbovița. Mihai Savin a subliniat că dacă ar fi fost un pericol, stația de tratare de la Roșu s-ar fi oprit automat și nu ar fi permis să plece o apă cu probleme de calitate.
Cum răspunde Apa Nova ministrului sănătății
Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat miercuri seara, la Digi24, că apa hiperclorinată nu are efecte negative asupra sănătății populației, dar atrăgea atenția că poate avea efecte asupra persoanelor mai sensibile. „Specialiștii recomandă să nu se utilizeze această apă nici pentru băut, nici pentru prepararea hranei, nici pentru igienă personală până când rezultatele de la laborator finale nu vor stabili care sunt valorile exacte”, a spus Sorina Pintea, dar a recunoscut că distribuitorul Apa Nova a procedat corect sporind doza de clor ca urmare a poluării cu amoniu pe râul Argeș.
(VIDEO. Declarația ministrului sănătății la Digi24)
„Specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea apa este bună de băut”, se spunea într-un comunicat transmis miercuri seara de Ministerul Sănătății.
„Nu cunoaștem pe ce se bazează Ministerul Sănătății, nu am primit nicio notificare legată de o eventuală problemă în rețeaua de distribuție a apei, noi vă garantăm că ceea ce facem facem cu profesionalism și nu există niciun pericol pentru sănătatea publică. Variații ale parametrului clor sau a altor parametri există, întotdeauna între limita minimă și limita maximă. Atunci când clorul ajunge în zona limitei maxime, poate să apară miros, în funcție și de zona în care se consumă. Ce pot să vă spun e că față de reglementările române, care spun că valoarea maximă a clorului este de 0,5 mg la la litru, OMS recomandă utilizarea unui clor până la 1 gram pe litru, pentru că este foarte important ca tratarea apei să se facă preponderent din punct de vedere bacteriologic. Preferăm să nu avem viruși și bacterii în apa potabilă în locul unui, să zicem, mic miros de clor, atunci când este cazul. Deci până și Organizația Mondială a Sănătății recomandă tratarea cu clor și chiar în doze mai mari. În Statele Unite, de exemplu, doza de clor permisă este de până la 4 mg/l. Prin urmare, ca să nu lungim și mai mult discuția, apa din București este bună de folosit și nu există niciun pericol pentru sănătatea publică”, a punctat Mihai Savin, director Apa Nova.
Citiți și:
Gabriela Firea trimite corpul de control la Apa Nova. Anunțul făcut de Primarul Capitalei
Apa Nova, o nouă informare, joi, privind calitatea apei din sectoarele 5 şi 6
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News