Live

6 detalii pe care trebuie să le verifici înainte de a cumpăra un apartament într-un bloc nou construit

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Construcțiile noi câștigă tot mai mult teren în piața imobiliară. O clădire nouă are multe avantaje, însă acestea trebuie analizate pentru a identifica ofertele cele mai bune pentru a fi achizitionate.

În general, sunt 6 detalii la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un imobil nou construit: proprietarul legal și calitatea vânzătorului, existența și legalitatea cladirii, calitatea tehnică a construcției, branșarea la utilități, existența fizică a elementelor din planurile construcției și transferul proprietății cu toate atributele sale. Și fără primele două verificate temeinic, ultimele patru nu prea mai au rost.

Dacă vizionarea imobilului ne convinge să-l cumpărăm, înainte de a vorbi despre taxa de rezervare sau avans, mai întâi trebuie să ne asigurăm că stăm de vorbă cu proprietarul și vânzătorul real. Poate fi vorba de o persoana fizica, o singură firmă sau companii partenere. Indiferent de caz, trebuie să obținem documente legale care demonstrează acest lucru.

În cazul persoanelor juridice vom solicita actul constitutiv al societății și certificatele fiscale ale firmei de la ANAF, Primărie și Registrul Comerțului. Dacă este vorba despre două firme, vom solicita pentru ambele, dar și contractul în baza căruia colaborează. În plus, trebuie să verificăm dacă agentul chiar este cine spune că este și lucrează pentru vânzător.

Apoi trebuie să ne asigurăm că imobilul a fost construit legal pe un teren cumpărat tot legal și că există ca atare în evidențele autorităților. Iar pentru asta avem nevoie de extras de carte funciară, certificat de urbanism, autorizație de construcție, proces verbal de recepție finala și eventual certificatul de atestare a edificarii constructiei- dacă imobilul este deja finalizat.

Doar așa putem descoperi dacă achiziția terenului e problematică, nu a fost făcută dezmembrarea pentru fiecare clădire sau pentru fiecare apartament, clădirea nu respectă planul urbanistic sau cel al construcției, terenul sau unitățile construite sunt ipotecate, nu există drum de acces și lista continuă.

Editor web: A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un sat din Italia oferă case la prețul de un dolar americanilor supărați de rezultatul alegerilor din SUA

Orașul de mâine. Centrele urbane multifuncționale - un pas spre pierderea a cât mai puțin timp în trafic

Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele sociale: „E inclusă și statuia, cu cal cu tot”

Paradoxul românilor proprietari: 96% dintre respondenții unui studiu dețin cel puțin o locuință, dar cei mai mulți nu stau în ea

Partenerii noștri