Live

Avertismentul unui consilier prezidențial: Guvernarea lipsită de responsabilitate împovărează situația economică a României

Data actualizării: Data publicării:
Cosmin Marinescu. Foto: presidency.ro

România se confruntă cu un deficit bugetar, deficit comercial și deficit de cont curent ridicate, în ciuda creșterii economice și a faptului că investițiile publice sunt chiar mai mici decât anul trecut. Este dovada unei guvernări „lipsite de responsabilitate, care pare să ofere doar iluzia sustenabilităţii”, scrie Cosmin Marinescu, consilier prezidențial pe probleme economice, pe blogul său.

„Ratele înalte de creştere economică sunt însoţite de acutizarea deficitelor - bugetar, comercial şi de cont curent. Această spirală a deficitelor se va dovedi împovărătoare pentru România în anii următori”, scrie Marinescu.

„La spirala deficitelor trebuie să adăugăm şi inflaţia - aflată recent în plină ascensiune -, dar şi deprecierea monedei naţionale din ultimele luni. Aceste evoluţii muşcă agresiv din puterea de cumpărare a românilor. Rezultă astfel tabloul unei guvernări marcate de dezechilibre şi volatilitate. Paradoxul este că toate acestea se întâmplă în plină creştere economică. De aici şi indiciul unei guvernări lipsite de responsabilitate, care pare să ofere doar iluzia sustenabilităţii, în timp ce împovărează, pe zi ce trece, situaţia economică a României”, a continuat el.

Consilierul prezidențial face o analiză a deficitelor: „Suntem singura ţară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3, în ciuda asigurărilor guvernanţilor că totul este sub control, că nu deficitele sunt problema României, că şi alţii au deficite mari etc. Iată, însă, că cifrele spun cu totul altceva. Deşi economia creşte, deficitele se adâncesc continuu. Execuţia bugetară pe primele 4 luni arată că deficitul bugetar aproape s-a dublat faţă de nivelul aferent perioadei similare din 2018, de la 6 miliarde lei la circa 11,4 miliarde lei. Dublarea deficitului bugetar a avut loc deși investițiile publice sunt în regres față de anul anterior. De exemplu, cheltuielile de capital sunt cu aproape 5% mai mici decât cele aferente perioadei corespunzătoare a anului 2018”, arată consilierul prezidenţial.

El mai spune că încasările din TVA au crescut cu doar 12% în primele luni ale acestui an, deși ținta anuală este de 17%.

Un „serios semnal de alarmă pentru piețele financiare”

Pe de altă parte, „cheltuielile cu asistența socială (inclusiv pensii) s-au majorat pe primele 4 luni cu 15% față de 2018. Rezultă că, pentru încadrarea în bugetul asumat, aceste cheltuieli necesită un spor de doar 4,9% în următoarele 8 luni, față de perioada aferentă din 2018. Însă, în condițiile majorării asumate a pensiilor cu 15% de la 1 septembrie, deja poate fi estimată depășirea bugetului de pensii, așa cum am indicat încă din etapa reexaminării bugetului”, mai scrie Cosmin Marinescu.
În opinia sa, deficitul bugetar ar putea ajunge la 1,8-2% din PIB la sfârșitul primului semestru, ceea ce ar fi „un serios semnal de alarmă pentru piețele financiare, din perspectiva încrederii în capacitatea Guvernului de a ține deficitul bugetar sub control”.

Și deficitul comercial se adâncește tot mai mult, arată consilierul prezidențial.

„În 2018, deficitul comercial a crescut cu 17%, la un nivel record de peste 15 miliarde de euro. Pe primul trimestru din 2019, deficitul comercial a crescut cu 34% în raport cu trimestrul I al anului trecut, ritm dublu față de creșterea anuală din 2018”.

Mai mult, „România este singura țară din Europa Centrală și de Est ale cărei deficite comerciale se adâncesc, ori aceasta înseamnă că pierdem în continuare oportunități importante pentru producția națională”, arată el.
Cosmin Marinescu mai arată că și deficitul de cont curent se agravează: „și în această privință România se găsește pe contrasens în raport cu situația țărilor din Europa Centrală și de Est, unde sunt în general înregistrate excedente de cont curent sau deficite în atenuare”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sindicaliști: Politicile de austeritate bazate pe tăieri şi îngheţări de venituri reprezintă soluţii superficiale şi dăunătoare

Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu: Viitorul guvern trebuie să renunțe la indexarea pensiilor și a salariilor

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ, din cauza „incertitudinii politice la niveluri ridicate”

Partenerii noștri