VIDEO. Cum va arăta mega proiectul care va face ca România să fie cel mai mare producător de gaze din UE
Cele două zăcăminte de gaze naturale care vor fi exploatate în cadrul proiectului Neptun Deep din Marea Neagră - Domino 1 și Pelican Sud se află la aproximativ 170 de km de țărm, în ape cu o adâncime de 1 km. Vor fi instalate 3 centre de foraj pe fundul mării iar gazele extrase vor fi procesate pe o platformă de 200 de metri înălțime, fără echipaj, urmând să fie transportate printr-o conductă de 160 de km într-o stație de măsurare.
„Prima descoperire în zona de apă adâncă din Marea Neagră a avut loc în 2012. Zăcământul «Domino 1» este la 170 de km de țărm în ape cu o adâncime de 1 km.
Activitățile ulterioare de explorare au identificat un alt zăcământ - Pelican Sud.
La 1 km sub nivelul mării, presiunea este de 100 kg/cm pătrat iar pentru instalarea echipamentelor submarine se vor folosi tehnologii de ultimă generație.
Pentru zăcământul «Domino» vor fi două centre de foraj. Fiecare cap de coloană are aproximativ dimensiunea unei camionete. Ambele centre de foraj sunt conectate la o platformă offshore.
Zăcământul «Pelican Sud» are centrul de foraj mai aproape de platformă.
Înălțimea platformei de gaze naturale va depăși 200 de metri. Platforma nu este prevăzută cu echipaj, își generează propria energie, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Pentru a confirma siguranța și eficiența operațiunilor, vor fi efectuate inspecții periodice.
Gazele naturale necesită operațiuni minime de tratare înainte de a fi transportate către uscat printr-o conductă nouă de 160 de km. De-a lungul acesteia va fi instalat un cablu de fibră optică ce permite monitorizarea și controlul platformei de la distanță. Pe măsură ce se apropie de țărm, conducta va fi îngropată. Folosind tehnologii de ultimă generație, conducta va subtraversa plaja fără a perturba mediul înconjurător. Aceasta va rămâne îngropată până ajunge la o stație de măsurare a gazelor naturale de mici dimensiuni, aflată la peste 1 km distanță de malul mării. Gazele naturale sunt preluate acum în Sistemul Național de Transport”, conform prezentării OMV Petrom.
OMV Petrom a luat decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep și, împreună cu partenerul său Romgaz, aprobă planul de dezvoltare. Se estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri. Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare ale proiectului de până la 4 miliarde de euro. România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare, susține OMV Petrom.
Prin demararea proiectului Neptun Deep, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, derulat de OMV Petrom şi Romgaz, România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News