Live

Vânzarea ArcelorMittal Galați, doar cu acordul statului

Data publicării:

Acest drept este menționat în contractul de privatizare. Se vor lua măsuri asiguratorii că după privatizare producția combinatului nu va scădea.

"Tranzacţia de cesiune a pachetului de acţiuni ArcelorMittal către un posibil investitor se realizează sub monitorizarea Comisiei Europene. Tranzacţia nu vizează doar combinatul siderurgic Galaţi, ci un pachet de compensare pe care ArcelorMittal l-a oferit Comisiei Europene, din care, din 7 unităţi de producţie conţinute de acest pachet, şase vor trebui preluate de un singur investitor. Această tranzacţie va fi monitorizată de o persoană mandatată de Comisia Europeană, astfel încât rezultatul să conducă la creşterea producţiei în combinatele preluate şi nu la restrângerea ei, pentru că s-ar produse efecte nedorite în ceea ce priveşte concurenţa pe piaţa laminatelor la rece şi la cald", a spus marți vicepremierul Viorel Ştefan.

Potrivit acestuia, contractul de privatizare al combinatului Sidex prevede că ArcelorMittal are nevoie de acordul statului român pentru a vinde combinatul, potrivit Agerpres.ro

"Cesiunea nu se poate face decât cu acordul explicit al statului român. Există un drept menţionat în contractul de privatizare, care spune că cesiunea nu se poate face decât cu acordul vânzătorului, adică al statului român", a continuat vicepremierul. 

El a mai spus că un reprezentant al Comisiei Europene va monitoriza situaţia şi în următorii cinci-zece ani după tranzacţie. 

"Se vor lua măsuri asiguratorii şi toate garanţiile necesare că producţia la Galaţi va creşte după această tranzacţie, nu se va restrânge, iar acest lucru va fi valabil pentru toate unităţile de producţie care fac obiectul acestei tranzacţii", a subliniat oficialul guvernamental. 

Grupul ArcelorMittal este pe punctul de a obţine aprobarea Uniunii Europene pentru a achiziţionarea Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, după ce s-a angajat să vândă mai multe facilităţi de producţie din Europa, printre care şi combinatul de la Galaţi, pentru a răspunde la îngrijorările în materie de concurenţă, au declarat vineri pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump vrea să privatizeze poșta americană

Călin Georgescu vrea privatizări după modelul chinezesc. Exemplul țării bogate care s-a prăbușit după naționalizare

Oprea: Avem tradiția industriei de petrol și gaze și posibilitatea de a capta și stoca carbon. Să menținem în România industria grea

Eșec pentru guvernul aflat la președinția Consiliului UE, victorie pentru ecologiști: Slovenii au respins privatizarea litoralului

Partenerii noștri