Live

(P) Burse pentru femeile din știință. Cum pot aplica tinerele cercetătoare din România

Data actualizării: Data publicării:

Până pe 7 septembrie, tinerele cercetătoare care activează în Științele Vieții și Științele Fizice pot aplica pentru burse private în valoare de 42.000 lei, oferite de L'Oréal și UNESCO. Programul se adresează cercetătoarelor cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în România.

Lumea are nevoie de știință, iar știința are nevoie de femei

În România, cercetarea este un domeniu de activitate mai puțin cunoscut, însă atunci când vine vorba despre femeile care lucrează în știință, exemplele par din ce în ce mai greu de găsit. Totuși, sunt nenumărate povești despre ore de muncă în laboratoare, despre ambiție, evoluție și despre curajul de a schimba lumea, iar acestea sunt povești despre care rareori ajungem să citim. Așa a luat naștere programul „Pentru femeile din știință”, prin care L'Oréal și UNESCO aduc în discuție rolul important al femeilor din domeniul științific, oferindu-le recunoaștere celor cu merite deosebite. Cu un scop comun și cu dorința de a încuraja femeile să se implice în domeniul cercetării, cei doi parteneri și-au propus și au reușit, an de an, să aducă în lumina reflectoarelor femeile din știință care au adus contribuții semnificative în progresul științific și în societate.

Atunci când frumusețea și știința se întâlnesc

Deși în România nu se vorbește suficient despre știință, există multe proiecte cu un imens potențial și care merită să primească atenția cuvenită. Programul „Pentru femeile din știință” își propune să facă exact acest lucru: să le ofere susținere și recunoaștere femeilor care își pun amprenta pe domeniile conexe Științelor Vieții și Științelor Fizice.

Știința este puternic ancorată în ADN-ul L'Oréal așa că, pentru companie, frumusețea merge dincolo de produse cosmetice și intră în sfera cercetării și a inovației. Acestea au fost și vor fi niște elemente cheie atunci când vine vorba despre dezvoltarea produselor viitorului. Mai mult, compania s-a axat pe dezvoltarea unei cercetări puternice încă de la începuturile sale, fiind fondată în 1909 de un chimist.

Femei din știință, spuneți-vă povestea

Cu ajutorul programului, tinerele bursiere din România au avut șansa să își finanțeze proiectele și să își continue cercetările. An de an, au aplicat tot mai multe cercetătoare, iar în prezent, la cea de-a noua ediție a proiectului, performanțele programului sunt de un succes răsunător. Din 2009 și până acum au fost premiate 17 cercetătoare din România, iar valoarea totală a burselor acordate a atins un total de 714.000 lei. Pentru bursiere, programul a însemnat șansa de a-și continua cercetările și a ajuta știința să evolueze:

  • Ideea de a susține femeile cercetătoare într-o perioadă critică din cariera lor are o frumusețe aparte, lucru care face ca această realizare să rămână foarte aproape de sufletul meu.” (Alida Gabor-Timar)
  • „Bursa L’Oréal-UNESCO mi-a dat speranță în proiectele viitoare. E vorba despre speranța că astfel de exemple vor fi urmate și de alte companii sau asociații din România, speranța că și în România cercetarea ar putea fi recunoscută ca promotor al cunoașterii și progresului în orice domeniu științific!” (Elena Butoi)
  • „Câștigarea bursei a reprezentat un imbold să merg mai departe cu aceeași pasiune și dedicare. Știam că este greu în cercetare ca femeie, dar câștigarea acestei burse m-a convins să nu renunț la visuri, să continui să cred în mine.”( Monica Focșan)
  • „Bursa a deschis noi orizonturi spre cunoaștere femeii care înfruntă zilnic o carieră duală - de cadru didactic universitar și cercetător - și responsabilități familiale, devenind mai încrezătoare în acest domeniu provocator în care valorile nesusținute se pot pierde foarte ușor.” (Dumitrița Rugină)

Înscrierile în programul „Pentru femeile din știință” continuă până pe 7 septembrie, iar câștigătoarele celei de-a noua ediții vor fi anunțate în luna noiembrie 2018.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sake, „darul divin” al Japoniei, a fost inclus de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

Mâncarea attiéké din Coasta de Fildeş a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Cum se prepară și când se consumă

România cheltuiește mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB

Insulele grecești unde liniștea e cuvântul de ordine. Sunt perfecte pentru iubitorii de plaje și drumeții

Partenerii noștri