Comisia Europeană lansează o anchetă împotriva Ikea
Grupul suedez Ikea, cel mai mare retailer mondial de mobilier şi decoraţiuni, a intrat în vizorul oficialilor europeni.
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Scene șocante pe terenul de sport al unei școli din Sălaj
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Podul suspendat peste Dunăre a fost redeschis circulației pe sensul Tulcea - Brăila
Copilul supranumit „calculator uman”. Povestea băiatului de 10 ani din Constanța, campion la aritmetică mentală
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Comisia Europeană va deschide o investigație împotriva Ikea, pentru a descoperi dacă producătorul de mobilier a evitat plata unor taxe de aproape 1 miliard de euro prin acorduri fiscale convenite cu autoritățile olandeze, informează Financial Times.
Mai exact, Ikea este suspectată că ar fi creat două grupuri separate, în cadrul unei reţele de companii cu sediul în Olanda, Luxemburg şi Liechtenstein, prin intermediul cărora a mutat bani şi profituri pentru a beneficia de anumite facilităţi fiscale preferenţiale, în perioada 2009-2014. Şi nu ar fi prima companie în această situaţie. Din 2013, Comisia Europeană a analizat peste 1.000 de astfel de acorduri încheiate între statele membre şi companiile multinaţionale. Printre cei vizaţi au fost şi companii precum Apple, Starbucks, Fiat şi Amazon, de la care statele membre au recuperat taxe în valoare de milioane de euro în urma investigaţiei declanşată de Comisia Europenă.
Lucia Caudet, purtător de cuvânt CE: „Avem îngrijorări că două prevederi fiscale din 2006 şi 2011 ar fi oferit Ikea posibilitatea de a plăţi taxe mai mici şi astfel ar fi avut parte de un tratament preferenţial, ceea ce a dus la un avantaj necompetitiv faţă de alte companii care se supun tot legislaţiei olandeze. Dacă această ipoteză este confirmată, atunci avem un ajutor de stat ilegal.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News