Live

Cine ar fi principalii beneficiari ai rectificării bugetare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Klaus Iohannis a suspendat şedinţa de luni a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care rectificarea de buget dorită de guvern trebuia să primească aviz. Şeful statului este nemulţumit că PSD a tăiat din bugetul pentru securitatea naţională. De la Guvern, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici spune că blocajul de la Cotroceni i-ar putea lăsa pe unii români fără leafă în septembrie şi îi cere şefului statului să facă publică discuţia din CSAT.

Cifrele au suferit modificări faţă de acum o lună de zile, şi modificări vor fi aduse până în ultimul moment, aşa cum ne-am obişnuit la fiecare rectificare bugetară.

Din ce avem oficial până acum reiese că sunt estimate cheltuieli de aproape 10 miliarde de lei, mai mari faţă de cele din varianta iniţială a proiectului de rectificare.

Ca să înţelegem motivul unor cheltuieli mai mari ne uităm şi unde sunt creşteri. Începem cu cifrele la care toată lumea este atentă: salarii şi pensii. Pentru cheltuielile de personal, e nevoie de peste 206 milioane lei în plus. Pentru bugetul asigurărilor sociale, s-a prevăzut un plus de aproape 900 de milioane de lei. Aceste cheltuieli sunt mai mari în primul rând pentru că pensia minimă garantată a crescut în iulie de la 520 la 640 de lei, iar punctul de pensie a fost majorat de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei.

Creşteri sunt şi pentru bugetele locale. Puţin peste 5 miliarde de lei, faţă de trei câte erau iniţial. Apoi, încă 1,2 miliarde de lei vor ajunge după aprobarea rectificării în Fondul de rezervă, cel pe care Executivul îl poate folosi pentru situaţii excepţionale şi acoperirea unor alte cheltuieli neprevăzute. Un Fond, ajuns pe zero acum, dacă luăm de bune declaraţiile ministrului de Finanţe din ultimele zile.

Ce mai observăm este un plus de aproape un miliard la Ministerul Dezvoltării după ce, în forma iniţială a rectificării, acest minister pierdea bani.

Și nu avem cum să uităm de pesta porcină. ANSVSA primeşte 50 de milioane de lei în plus faţă de suma iniţială.

Legat de bugetele serviciilor, acestea ar urma să nu fie atinse la rectificare, tocmai pentru că CSAT nu a avizat tăierile planificate de Guvern.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Fotografia a fost făcută chiar la nunta lui Iuda!" Rayssa nu a mai rezistat: "O lovitură imposibil de suportat"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fost ofițer SRI: „Cineva a atras atenția” despre Călin Georgescu, înainte de primul tur. „Acest avertisment nu a fost pus în aplicare”

„Ordonanța trenuleț” a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economic și Social

„OUG trenuleț”: Alocațiile pentru copii nu mai cresc, salariile bugetarilor sunt înghețate, stop la angajări la stat. Lista tăierilor

DOCUMENT „Ordonanța austerității” a fost publicată de Guvern. Noi măsuri anunțate

Partenerii noștri