Live

Cifrele Eurostat arată dezechilibre pe piața muncii

Data publicării:

România se află pe ultimele poziții in UE din punct de vedere al ratei ocupării, o poziționare slabă fiind sesizată și în rândul ocupării celor cu vârsta de peste 55 de ani.

Aceasta pare a fi consecința emigrării forței de muncă, numărului mare de pensionari ”speciali” ce și-au întrerupt activitatea încă tineri și a ponderii mari a populației rurale care scapă statisticilor.

A șasea poziție din coadă la capitolul rată a ocupării pentru populația cu vârstă cuprinsă între 20 și 64 de ani și a cincea poziție la grupa de vârstă 55-64 de ani. Astfel se situează România în statisticile publicate vineri de către Eurostat privind rata ocupării în Uniune și poziționarea țărilor membre față de țintele stabilite în Strategia UE 2020.

La segmentul de vârstă 20-64 de ani România a avut o rată a ocupării de 68,8% inferioară mediei UE de 72,2%. Cea mai bună rată a fost înregistrată de către Suedia cu 81,8%. Cu 60,2% femeile au înregistrat o rată a ocupării mai mică decât cea a bărbaților (77,3%). În spatele României s-au găsit Grecia, Italia, Croația, Spania și Belgia. La segmentul 55-64 de ani, mai rău decât România au stat patru țări, anume Grecia, Luxembourg, Croația și Slovenia.

Raa ocupării se definește ca ponderea populației ocupate în totalul populației în vârstă de muncă. Populația ocupată se definește, la rândul ei, ca fiind populația cu vârstă de 15 ani şi peste care a desfăşurat o activitate economică sau socială producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră în perioada de referinţă (o săptămână), în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE pentru a opta lună la rând

România a fost al șaptelea producător agricol din Uniunea Europeană, anul trecut

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Partenerii noștri