Live

Cea mai mare temere a oamenilor de afaceri din industria restaurantelor este că rămân fără angajați

Data actualizării: Data publicării:
Cea mai mare temere a oamenilor de afaceri din industria restaurantelor este că rămân fără angajați. FOTO Agerpres

Funcționarea restaurantelor, a cafenelelor și a sălilor de spectacol depinde de cum evoluează cazurile de coronavirus. Autoritățile locale pot decide închiderea localurilor dacă rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori, în timp ce nunțile și botezurile au fost interzise la nivel național. Cu toate că pot apela la șomaj tehnic pentru angajații lor, antreprenorii se tem că vor pierde forța de muncă pe care au instruit-o în ultimii ani.

Andrei Stoica, reprezentant al unui restaurant: Am fost închiși timp de aproximativ o săptămână, dar în momentul de față suntem deschiși în interior doar cu o capacitate de 30%, asta înseamnă o masă da, două nu. Pe terasă funcționăm, dar după cum vedeți vremea nu ne ajută foarte mult.

Pe de altă parte, au fost interzise în toată țara nunțile și botezurile, petreceri care, potrivit autorităților, au dus la creșterea cazurilor de coronavirus.

Toate nunțile programate în următoarele 30 de zile în această sală de evenimente au fost deja anulate. O parte dintre ele au fost reprogramate pentru anul 2021, iar cele mai multe pentru anul 2022.

Andrada Popovici, organizator de evenimente: Autoritățile ar fi trebuit să aplice legea concret, corect și coerent. Atunci când cineva a greșit, trebuia să plătească, dar atunci când cineva a respectat, nu trebuie neapărat să plătească pentru greșelile celuilalt. Anual în sălile noastre organizăm în jur de 200-200 și ceva de evenimente. Gândiți-vă că până acum am organizat maxim 10, tocmai pentru că a trebuit să ținem cont de aceste reguli.

Pe lângă supraviețuirea afacerii, proprietarii localurilor au o nouă temere: pierderea angajaților.

Daniel Mischie, președintele HORA: Singurul obiectiv pe care îl au operatorii de restaurante în perioada următoare este menținerea forței de muncă active în restaurante, să evităm ca forța de muncă pe care am crescut-o atât de greu să se orienteze către alte industrii sau cel mai grav lucru care se întâmplă astăzi cu forța de muncă este că părăsesc România pentru a merge în orașele europene în care restaurantele sunt deschise.

Andrada Popovici, organizator de evenimente: Nu vorbim doar de un organizator de evenimente, nu vorbim doar de o sală de evenimente, ci de tot personalul din spatele acestei organizări.

Ultimele date pun Capitala și alte 18 județe din țară pe harta zonelor unde incidența cazurilor de coronavirus este mai mare de 1,5 la mia de locuitori. București și județul Alba sunt cele mai aproape de a atinge pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

Un sondaj realizat în rândul absolvenţilor şi studenţilor Executive MBA româno-canadian, care numără circa 1.000 de manageri, arată că cea mai mare îngrijorare a mediului de business este evoluţia pieţei muncii în următoarea perioadă.

Încrederea în mediul de business din România în condiţiile curente şi viitoare, pe termen scurt, în următoarele 6 luni, înregistrează un scor de 71 puncte, arată sondajul.

Sondajul mai arată că 57% dintre respondenţi se aşteaptă ca salariile să rămână constante în următoarele 12 luni, iar 77% dintre respondenţi se aşteaptă ca rata şomajului să crească în următorul an.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Eric Trump promite un „zid foarte mare” între afacerile familiei și guvernul SUA. Ce spune fiul președintelui ales despre Bitcoin

„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții. Topul este condus de București și Cluj-Napoca

Partenerii noștri