Bulgaria, suspectată că își măsluiește statisticile
Bulgaria își măsluiește statisticile. Sau cel puțin așa suspectează Eurostat și Comisia Europeană până la proba contrarie. Cele două instituții europene au fost informate cu privire la o problemă gravă în raportarea balanței de plăți a economiei bulgare. Practic, Bulgaria și-ar fi pus statistica să mintă frumos și să prezinte creșterea PIB-ului cu mult mai înfloritoare decât este de fapt, relatează Euractiv.
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Un român a fost împușcat de polițiștii bulgari. În ce stare se află
Un expert explică de ce România a ajuns să ceară CE prețuri corecte la energie
Victor Negrescu: Nominalizarea mea pentru funcția de comisar european ar fi primită pozitiv de Bruxelles
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Podul Prieteniei intră în reparații luna aceasta. Ce spun românii care vor să își petreacă vacanța în Bulgaria sau Grecia
Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă?
Vălean, despre o posibilă dată de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE
Problema a fost semnalată pentru prima dată de un parlamentar bulgar, care a spus că există semne de îndoială cu privire la datele prezentate de Institutul Național de Statistică al țării. Ulterior, Banca Națională a Bulgariei a recunoscut că a existat o cantitate record de erori și omisiuni în datele privind balanța de plăți de anul trecut.
Valoarea erorii ar fi de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 6% din PIB-ul țării, fiind astfel nevoie de o corectare mai mult decât drastică. Cea mai mare parte din această sumă ar fi pusă pe seama raportării mincinoase a importurilor de produse petroliere.
La Bruxelles, problema a fost sesizată de Maya Manolova, lider al mișcării civice Rise Bulgaria. Tot ea i-a informat și pe comisarul european pentru economie și pe directorul general al Eurostat și le-a semnalat că INS-ul bulgar încă nu a publicat datele reale și continuă să difuzeze informații false, care, potrivit ei, au fost folosite pentru a sugera o creștere economică rapidă a țării.
Dacă datele ar fi corectate, creșterea economiei bulgare ar fi de doar 0,8-1%, comparativ cu estimările optimiste actuale de 3,7%.
Precedentul Greciei și... al României
Această problemă poate dăuna grav imaginii Bulgariei. Așa cum s-a întâmplat și în cazul Greciei.
Uniunea Europeană a avut deja probleme foarte grave cu statisticile elene, acum mai bine de 15 ani, când Atena a fost obligată să recunoască manipularea statisticilor și astfel a ieșit la lumină uriașa datorie externă a țării. Or, dacă se dovedește că și Bulgaria și-a măsluit statisticile, drumul său către zona euro ar putea fi compromis, din teama ca țara să nu devină o a doua Grecie a Europei.
Nici România nu este departe de astfel de practici. Anul trecut, a raportat o producție-record de porumb în Uniunea Europeană, ceea ce a trezit suspiciunile Comisiei Europene cum că cifrele ar fi fost umflate. Astfel, oficialii de la Bruxelles i-au cerut lui Petre Daea, ministrul agriculturii de la acea vreme, să corecteze cifrele raportate la producția de proumb pentru 2017 și 2018, dar acesta nu a recunoscut că au existat erori în raportare. Suspiciunile Comisiei Europene legate de producțiile uriașe de porumb au apărut după ce INS a anunțat creșteri de 4 milioane de tone anual, în condițiile în care suprafața cultivată a fost mai mică și au fost înregistrate inundații și furtuni care au afectat culturile.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News