Live

Câți bani au trimis acasă, în 2017, românii care lucrează în străinătate

Data actualizării: Data publicării:
SEOUL, SOUTH KOREA - FEBRUARY 22: A South Korean banker carries US dollar bank notes at the Korea Exchange bank on February 22, 2005 in Seoul, South Korea. The South Korean won jumped to its highest intraday level in more than seven years in domestic trade on Tuesday, boosted by strong foreign equity buying and exporter deals. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

După trei ani de declin consecutiv, remitenţele trimise către Europa şi Asia Centrală (ECA) au crescut cu 20,9% anul trecut, cele mai mari transferuri de bani în regiune fiind către Rusia (opt miliarde de dolari), Ucraina (7,9 miliarde de dolari) şi România (4,9 miliarde de dolari), potrivit unui raport publicat luni de Banca Mondială (BM), transmite Agerpres.

Foto: Gulliver/Getty Images

Creşterea remitenţelor s-a datorat aprecierii euro şi a rublei faţă de dolar, avansului economic solid şi perspectivelor de angajare în ţările în care lucrează cei care trimit bani în Europa şi Asia Centrală, se arată în raport.

Perspectivele pentru 2018 - 2019 sunt pozitive, dar creşterea nivelului remitenţelor ar urma să fie moderată, în urma stabilizării creşterii PIB-ului în zona euro, Rusia şi Kazahstan. Cursul de schimb rublă - dolar rămâne un factor crucial, care influenţează perspectiva, apreciază BM.

Anul trecut, cei 266 de milioane de migranţi au trimis către ţările emergente şi în curs de dezvoltare o sumă record: 466 de miliarde de dolari, după trei ani de declin, datorită accelerării creşterii economiei globale, se arată în raport. Pentru acest an se previzionează tot o sumă record: 485 de miliarde de dolari.

Anul trecut, cele mai mari creşteri ale remitenţelor s-au înregistrat în Europa şi Asia Centrală (21%) şi Africa sub-sahariană (11%).

„Redresarea generală a remitenţelor este mai bună decât ne-am aşteptat. Ea este condusă de avansul mai solid din UE, Rusia şi SUA, de preţul mai ridicat al ţiţeiului şi de aprecierea euro şi a rublei”, apreciază BM.

Ţările cu cele mai mari transferuri de bani în 2017 au fost India (69 miliarde de dolari), China (64 miliarde de dolari), Filipine (33 miliarde de dolari), Mexic (31 miliarde de dolari), Nigeria (22 miliarde de dolari) şi Egipt (20 miliarde de dolari).

Cele mai mari ieşiri au fost din SUA (67 miliarde de dolari) şi Arabia Saudită (38 miliarde de dolari).

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, devastată de revolte și violențe. Precizările Ministerului de Externe

Aproape 70% dintre români declară că au rude plecate din țară. Câți dintre aceștia primesc bani din străinătate. Sondaj INSCOP

MAE: Zborurile din Israel către România nu sunt restricționate. ANAT: 900 de români se află în Israel

"Când mama mea pleacă, pur si simplu simt că nu mai trăiesc". Cinci povești dramatice ale unor copii cu părinți plecați în străinătate

Partenerii noștri