Live

De ce să rămâi în România? Răzvan Crișan, antreprenor: Problema este nu venitul, ci ce se întâmplă după ce pleci de la muncă

Data actualizării: Data publicării:
Răzvan Crișan, interviu pentru Digi24

De multe ori răspunsul românilor la problemele din societate este unul dur: spun „La revedere” familiei, prietenilor și pleacă peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Îți trebuie curaj să pleci din România. Îți trebuie curaj și să rămâi. Știm de ce pleacă atâția români. În general, pleacă de nervi. De nervi pe drumurile care nu sunt. De nervi pe servicii publice proaste. De nervi pe politicienii care nu înțeleg că sunt administratorii, nu posesorii țării. Cu toate acestea, unii găsesc și nervi ca să rămână în țară. Antreprenorii sunt o categorie aparte de români care vor să fie bine și acasă.

Răzvan Crișan este unul dintre tinerii români de succes, de succes în afaceri. A reușit până la 34 de ani să construiască un restaurant, o pizzerie, o cafenea și organizeaza foarte multe evenimente.

- Salut Răzvan. Te-ai gândit vreodată să pleci din România?

- Nu.

- De ce ai ales să rămâi?

- Ca antreprenor, Bucureștiul este locul ce îți oferă foarte multe oportunități. Cum este restaurantul pe care îl facem noi. Să faci un restaurant de fine dining, într-o piață foarte dezvoltată din Europa, barierele la intrare sunt foarte mari. Costuri, competiție, toată partea de reputație pe care trebuie să ți-o construiești.

În București, suntem pionieri. Am fost printre primii care au făcut chestiunea asta și este foarte dificil să fii pionier într-o piață mult mai mare și mai competitivă.

Eu, fiind antreprenor, pentru mine dificultățile sunt interesante, sunt oportunități de a face lucruri.

Ca antreprenor rămân pentru că pot să fiu printre primii care face o ideea sau alta. Inovarea pare mai ușoară și mai la îndemână. Cu finanțarea este mai greu, dar cu asta ne facem tricou că e mai greu cu finanțarea. Și poți trata Bucureștiul ca pe o trambulină să poți face lucruri și în afara României.

Noi reușim să convingem mulți tineri talentați, care lucrează în ospitalitate, să se întoarcă: pentru că văd că se poate ca în afară și aici. Din punct de vedere al respectului față de oameni, al echilibrului între muncă și viața ta personală.

Sunt multe locuri în București și în marile orașe unde se câștigă ok, raportat la nivelul de trai. Problema nu este venitul, este ce se întâmplă după ce pleci de la locul de muncă. Infrastructura, dorința de a trăi intr-o țară unde te simți respectat. Din păcate, interacționăm cu autorități care nu știu să te trateze ca pe un client al lor, ci ca pe unul care merită să fie pedepsit. Asta îi determină pe foarte mulți să rămână afară. Nu salariile și nu zona privată.

Nu este despre oportunitățile de job, este despre ce se întâmplă după ce pleci de la muncă.

De departe cea mai frumoasă parte a acestei țări sunt oamenii cu care ajungi să interacționezi: extrem de creativi, dornici de a face lucruri, extrem de calzi și de buni.

Marea frână a României în momentul acesta este că mulți tineri foarte talentați fug de România. Când pleacă de la jobul lor care le place foarte mult, văd ceva care nu le place, deloc. Și asta până nu se schimbă ceva fundamental, să te simti respectat acasă, nu ai cum să îi ții pe acești tineri foarte talentați, care nu sunt antreprenori.

Pe măsură ce se dezvoltă consumul, se dezvoltă și sofisticarea oamenilor. Nu neapărat că aruncă mai mulți bani, dar sunt mai dornici de calitate.

Cu cât menționezi mai mult cuvântul criză, cu atât ea se va întâmpla.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii se gândesc să emigreze din cauza războiului din Ucraina

Sondaj: Majoritatea românilor vor unirea cu Republica Moldova și consideră că România trebuie să rămână în UE

Declin demografic record în Bulgaria, cel mai puternic de la căderea comunismului

(P) „Putem vorbi despre Domnul nostru din cloud?” Cum încearcă evangheliștii IT români de la Ethernity CLOUD să revoluționeze industria

Partenerii noștri