Carbanak, gruparea care a pus ochii pe banii românilor
Hackerii ruşi a pus ochii pe banii din băncile româneşti. Au încercat încă din luna iunie să fure din conturile noastre şi deocamdată au fost opriţi de experţii din Serviciul Român de Informaţii. Specialiştii avertizează însă că piraţii cibernetici nu renunţă uşor: au dat lovituri de proporţii în ţările din jur şi ar putea relua atacurile.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Specialiştii presupun ca este vorba despre gruparea Carbanak, o bandă de hackeri din Rusia şi Ucraina. Din 2013 până astăzi ei au reușit să fure mai bine de 1 miliard de euro din conturile a peste 100 de bănci din aproximativ 40 de ţari.
„Atacurile cibernetice sunt zilnice. Trebuie să înțelegem lucrul ăsta. Atacurile au devenit chiar mai periculoase decât atentatele teroriste”, spune Iulian Fota, expert în probleme de securitate națională.
Cum acționează hackerii?
Periculoşii hackeri atacă bancomatele pe care vor să le jefuiască şi le programează să elibereze toţi banii pe care îi au, indiferent de suma cerută de posesorul unui card.
Lângă aparate stau complici care încarcă imediat sumele enorme. Totul este bine programat pentru ca nimeni din banca vizată să nu îşi dea seama decât când este prea târziu.
„O particularitate foarte interesantă a atacului este că odată infectat PC-ul sau sistemul victimei, atacatorul nu își desfășoară operațiunea decât după orele de program. După ce toți angajații au plecat acasă ca să nu stârnească suspiciuni în interiorul rețelei. Își limitează foarte mult numărul de sisteme infectate pentru a nu stârni suspiciuni, iar operațiunea finală de exfiltrare a banilor se realizează de regulă în weekend. Pentru că atunci nu lucrează nicio filială bancară”, a explicat pentru Digi24 Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.
În România, hackerii ruşi au lansat atacuri încă de la începutul verii. Au încercat să pregătească terenul pentru lovitura finală, dar experţii spun că au reuşit să îi oprească deocamdată.
„Serviciul Român de Informații deține date și informații certe, inclusiv de ordin tehnic, că asupra unor instituții financiare din România au avut loc atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie - august a acestui an”, anunța sâmbătă, într-un comunicat, Serviciul Român de Informații.
Ca măsură de prevedere, specialiştii în siguranţă cibernetică recomandă celor care au conturi bancare să verifice cât de des pot lista tranzacţiilor.
„Utilizatorii obișnuiți care au conturi în bănci nu au prea multe mijloace de protecție. Singura recomandare ar fi să-și verifice cu mare atenție extrasele de cont, să vadă dacă există tranzacții pe care nu le-au inițiat și eventual să le raporteze către bănci pentru a demara procesul de recuperare a fondurilor”, spune Liviu Arsene.
Citiți și: Cum sunt orchestrate atacurile cibernetice asupra bancomatelor. Ce pot face oamenii
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News