Anchetă după „miercurea neagră” de la Bursă
Prăbuşirea de miercuri a bursei de la Bucureşti a ajuns în atenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cei de la ASF vor să afle dacă au existat abuzuri în privinţa tranzacţiilor bursiere derulate pe 19 decembrie.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că a început o analiză a tranzacțiilor derulate în ziua cu cele mai mari căderi de pe piață de la noi din ultimi 10 ani,19 decembrie, și verifică posibilitatea existenței unor elemente care intră sub incidența abuzului pe piață.
ASF anunță că în situația în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor, va propune măsuri concrete. Peste 3,5 miliarde de euro a pierdut bursa din capitalizare în ultimele două ședințe.
De altfel, cea mai mare coaliţie de investitori români şi străini a cerut încă de joi Autorităţii de Supraveghere Financiară să investigheze toate tranzacţiile din ultimele zile de la Bursa de Valori București. Oamenii de afaceri vorbesc despre o posibilă manipulare a pieței după anunțul ministrului de Finanţe despre noi schimbări fiscale.
Sunt căderi din nou, și astăzi, pe bursa de la Bucureşti. Foarte probabil investitorii încearcă să îşi limiteze pierderile în aşteptarea ordonanţei de Guvern care a stârnit valul de căderi de zilele acestea. Ordonanța ar putea fi adoptată în ședința de astăzi, la 18:30, când bursele sunt închise.
Ce măsuri a anunțat Eugen Teodorovici
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal - bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre cele mai importante vizând o ''taxă pe lăcomie" care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.
De asemenea, Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi o contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia. Şi comunicaţii se majorează taxele aferente pe ANCOM la 3%.
Totodată, comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii urmează să fie redus de la 2,5% la 1% iar o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.
Anunţul ministrului, urmat de publicarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă, a stârnit numeroase reacţii negative din partea mediului de afaceri.
În context, Bursa de la Bucureşti a consemnat miercuri o scădere record, în condiţiile în care indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 15 acţiuni, a înregistrat un declin de 11,52%. Cele mai mari pierderi le-au consemnat acţiunile băncilor, titlurile Banca Transilvania încheind sesiunea cu o scădere de -19,91% şi BRD-GSG de 16,62%.
Comunicatul ASF:
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început o analiză a tranzacțiilor derulate în data de 19 decembrie 2018 pe piața reglementată administrată de BVB cu privire la posibilitatea existenței unor elemente care intră sub incidența abuzului pe piață, prevăzut de Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață.
În situația în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente, Autoritatea adoptă măsuri care pot fi făcute publice, în funcție de caracterul acestora. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informațiilor publice, acestea au fost aduse la cunoștința publicului.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News